Archive for August 2005

The Tattoo Story: Part Two

I'm Back. the Last time sia post sini... sia nda dapat kasi masuk pic. Coz, something wrong with the edit punya button di sini. I think sal nie blog punya server tu... ahaks... so sia mo kasi upload kunu beberapa pic tattoo yang sia ada, and of coz yang sia punya. Some pic sia ambil dari internet!

My Tattoo: Scorp-M
Since Nov 2004

This is it. My first ever tattoo. Design ni actually sia ambil dari internet. Original design dia... is all black. Tapi, sia minta tolong kawan sia design kasih masuk elemen tribal sikit di dalam dia. Then jadilah begini. ActuaLLY dia belum siap abis nie. Ada lagi background yang mo di tambah nie. Yang buat tattoo ni is Pip. Pic ni baru 3 hari lepas kana buat. Yang macam lendir tu, is Vaselin. Sia taru untuk elak kena air. PEnjagaan, as owez, jan makan benda yang gatal(udang, ketam, telur, kicap... etc). Jan kena directly air untuk masa satu minggu. Jan terlampau berjemur. Sapu minyak baby oil!


Ni pula... pic... sala seorang online member sia dari US. Pic ni sia ambil dari Yahoo! Group kami (dengan kebenaran). Lawa dragon dia kana buat macam tu. Nama orang nie Jase. Tattoo ni pun baru beberapa jam kana buat. Jas like the design!


Antara Tattoo yang smart sia pernah nampak. Detail sangat lukisan dia, especially tu rambut² this is what i call an art! Only a few yang ada di Sabah ni yang buli buat tattoo yang detail begitu. Nda ramai. Cool!

9 Comments

Tattoo: The Story...

Ni ialah topic tentang tattoo. Suddenly sia berminat dengan seni tattoo nie. Akculi bukan baru lai bah ni. Lama uda bah sia minat dalam tattoo nie. although sia nda pandai melukis apa lagi mo buat tattoo, tapi ada something yang buat sia benar² tertarik dengan tattoo nie. And sia mo buat satu research tentang tattoo dan bangsa kadazandusun nie. Sia ada 6th Sense yang mengatakan yang bangsa Kadazandusun nie time dulu² derang memang bertattoo. Macam bangsa iban tu. Iban ni pemes dengan tattoo bunga rosset dia. Sia nda pasti apa nama ni bunga dalam bahasa melayu. Kalau dulu bangsa iban akan buat tattoo ni untuk dijadikan macam tangkal setiap kali menyeberang sungai. Dia biasanya di buat pada depan bahu. Dua tu, kiri sama kanan. Sia kagum dengan cara orang² iban dan tribe len di Sarawak buat tattoo. Kalau di tinguk, mimang menyakitkan! Men katuk² bah pakai bamboo yang di buat khas untuk tattoo! Ada satu kali sia tinguk tu urang dari UK, yang buat tu program "The Vanishing Tattoo", pigi buat satu tattoo bunga rosset! Mula² dia nda tahan, but lama², tahan juga dia! Yang tambah sia kagum, hasil daripada pembuatan cara tradisional tu lebih kurang sama dengan hasil dari pembikinan cara moden!
Berbalik kepada bangsa kadazandusun, kenapa sia cakap yang MUNGKIN bangsa kadazandusun yang dulu² ada juga tattoo. Sayang teda yang simpan apa² artikel yang mengatakan yang bangsa kadus ni memang ada tattoo. Bila sia tanya orang tua², kebanyakan tattoo yang derang ada ialah tattoo yang agak moden! Contohnya, kapal laut, tu tattoo yang macam popeye, yang kuku... paling banyak nama lah! Sia tinguk pun macam buatan sindri. Pakai ink pen. Tapi sia masih mo cari kalau² ada orang kadus dulu² or bangsa² bumiputra di Sabah ni yang ada informasi tentang tatoo tradisional Sabah. Sia yakin but source yang sia teda. Mungkin dulu², zaman orang kadus masih lagi di kira sebagai kaum Asli, memang ada. Sia bangga dengan bangsa sia, walaupun sering dikaitkan dengan pemburu kepala, tapi kalau ada fact atau bukti tentang tattoo tradisional, lagi sia bangga. Kalaulah ada, sia akan pastikan sia akan pakai satu! ahaks...


Kebanyakan orang zaman sekarang ni kembali mo ada tattoo. Although kebanyakan tattoo yang ada sekarang ni modern but the art yang nampak cantik sangat. Semakin hari, semakin ramai artis tattoo yang muncul di Sabah. Kalau di KL nda payah cakaplah. Almost all the major shopping Complex di sana ada atleast 1 Tattoo Parlour! Di Sungai Wang ja ada dua sia jumpa. Nda tau lagi yang len. Di Sabah ada satu di Center Point! Yang freelance punya lagi lah banyak. Antara nama yang memang cukup sinonim dengan tattoo yang selalu sia dengar is Yussof@Usop (Sabah Tattoo Master), Jim, Pip, Benny dan banyak lagi. Derang ni memang powerlah urang bilang. kalau sia mo tinguk ini urang terrer kah tidak buat tattoo, sia tinguk dari cara derang buat shading, and buat rambut. Maksud sia, buat rambut tu, yang kalau derang design tattoo yang ada rambut, especially yang sulampik!!! So far dari 4 orang yang sia tau dan uda tinguk design, memang derang cukup power!!! Sa salut derang. Setakat ni tattoo local yang the best sia tinguk, is ada satu yang buat design Jesus Christ di tangan. Sia lupa sepa yang buat. the worst is Tattoo kepala ayam sigun! ahaks...
Do i have a tattoo? Yes I Do! Sia buat dalam las yer (2004) dalam bulan November, Few days before my birthday (Promote lai). Orang yang buat sia punya tattoo, Is Pip. Shading dia yang sia puji. sia kasi nama kunu tattoo sia ni sebagai Scorp-M. Akculi original design sia dapat dari internet. then sia minta tulung member dari Ireland untuk ubah dan kasih masuk elemen tribal di dalamnya. The outcome... memang class. Gambar tattoo sia ni di ambil 3 days after kana buat. Tulah kulit pun masih merah. Sia sapu minyak vaselin, untuk elak dia dari kana air! Scorp-M mengambil masa 3 jam lebih untuk di kasi siap. Akculi ni design belum completely siap... coz sia nda tahan... bukan sakit but mengantuk. Lai pun member pun mo minta tulung touch-up lagi tattoo dia.
Menyesal??? Tidaklah. Sia buat tattoo ni bukan suka². Sia pernah minta something 1 year before sia buat nie. Minta sama sepa dan apa yang sia minta... nda payah sia critalah. then tertunai pula. So sia buat lah nie tattoo sebagai tanda... ahaks... Well sia dalam plan mo tambah lagi tattoo sia ni. Satu di kaki dan satu di upperback! Tangan... mungkin tidaklah... coz tangan sia kecil saja. tapi tinguk jugalah... kalau ada design yang ngam... coz di KL sia tinguk org yang kurus² lagi smart tattoo dia di tangan!. Kalau di kaki i prefer a tribal design! sia mo buat di kaki kanan dulu... then tinguklah di ankle kah, kaki kiri kah... wherever lah. then Yang upperback tu sia mo buat, tulisan greek + tribal design. Smart apa... tapi apa yang sia mo tulis, sia nda tau lah... ahaks.. maybe nama sumandak sia yang akan konfem jadi bini sia!!! ahaks... cool jugak!!!

Orait... sebelum sia end ni stori... sia mo cakap something. Banyak urang cakap yang sesiapa yang bertattoo ni jahat lah, itulah apalah... tapi for me, selagi sia nda buat benda² yang tidak patut, biarlah badan sia penuh tattoo. Tattoo for me is a beautiful art. Don't jugde people, hanya kerana derang ada tattoo. Ada urang yang pandai, dia judge urang dari jenis tattoo derang. Memang ngamlah. Ada sia terchat sana shoutbox Felix Agus Fan Club, satu FAF member, nama dia c GIDONG, dia cakap... "kalau kita tidak memuja tu tattoo, memang teda salah dia". Dia even bagi satu link pendebatan orang Kristian tentang Tattoo. Tu ari before sia buat, derang cakap orang kristian tidak buli ada tattoo. Tapi sia cakap balik sama derang... mana dalam bible yang cakap tidak buli ada tattoo. Ni ada satu stori, yang mengatakan semasa Pontius Pilatus memerintah Rom, Agama kristian di larang untuk di sebarkan. So pendakwa² kristian menggunakan satu simbol sebagai tattoo derang untuk menyebarkan tentang agama kristian. So sia rasa isu ni buli berhenti. Lastly.. Advise sia untuk sesiapa yang mo rancang mo buat tattoo. FIKIR BETUL². ONCE KAMU DECIDE MO BUAT TATTOO, THERE IS NO TURNING BACK FOR YOU! Akculi ada cara mo buka but harga dia dua atau tiga kali lebih ganda dari mo buat... so better think btul²! Okaylah that's all! Nanti sia sambung crita tattoo ni dalam part 2 dia....

7 Comments

Something To Think

Ello... Lama kunu nda update ni blog. Gara-gara KL! hoh malas sia mo cakap. But dalam sia pigi KL ni timbul beberapa crita yang ada yang betul dan ada yang tidak. But di sini sia mo ambil kesempatan untuk clarify tentang beberapa perkara yang timbul selama sia pigi KL. Ada yang betul dan ada yang tidak.

Tujuan sebenar sia pigi KL is, Ni tujuan utamalah, is Pigi menginterviewkan diri kesebuah Firma IT yang baru di Sana. That's The main reason. Reason kedua is BERCUTI! Setelah sia penat (nda juga penat betullah) sal FAF and tension dengan kerja, i need to rest! then ada minor thing yang buat sia pigi KL... sia sekiwa bah! sekiwa sal... ah nda mo cakap... nanti ada yang terasa!!!

Then sia dapat tau yang banyak urang cakap sia merajuk and lari dari seseorang. Okay sia clarify lagi sini ah. ada cakap merajuk sal FAF? Sebelum tu.. TOM_Kurus... ni bukan ditujukan sama ko... ada urang yang duluan lagi cakap sebelum ko... ada 2 orang! Smua bermula tentang pencalonan Pengerusi Cawangan Penampang. Akculi sia nda pernah tau pun yang ada meeting ttg pemilihan semula AJK FAF. Sebab setau sia... FAF Penampang di bawah FAF Pusat! so selepas pelancaran ari tu, i thought tu AJK uda bubar. Ada yang cakap sia merajuk sal tidak kana lantik jadi pengerusi FAF Penampang. So apa point sia buat gitu? I've done it all!!!. Sia nda mo melobi untuk benda² macam nie lagi. Cukuplah sia buat kerja belajkang tabir , such as, promote FAF, then tulung jual baju... etc²! ahaks... So kepada sesiapa yang cakap sia merajuk sal FAF ni... tidak lah. sia nda merajuk. For smua punya information, sia pun kasi lepas uda jawatan ia di dalam satu parti politik sal sia malas uda... boring uda di atas... ekekeke... so clear issue pertama.

Then timbul lai... issue kedua. yang mengatakan sia melarikan diri dari orang. Hmmm.. ada betul... but bukan hundred percent. Memang sia sekiwa ma saturang but cuma dia saturang ja. Sia mo bawa diri bukan kerana sia mo lari dari smua urang. Bukan kerana sia mo lari dari kenyataan hidup. Dei... sia cuma mo bagi masa untuk diri sia sindri. So sia harap nie second issue pun off uda... sia uda kasih clarify!!!

So apapun.. Sia rasa okay uda...i found part of my life yang ilang since 3 months ago... seperti Yazer cakap... I'm Ready For Love... ahaks. not tottaly lah!!!

14 Comments

Live In KL...

Arrive At KLIA On 9th Of June... punyalah men hazzy. Hoh. This is not a dream holiday bilang satu tu tourist. Hmmm... Sia admit yang this is the first time sia menjejakkan kaki sia di KL and it's going to be an exciting trip... itu sebelum sia sampai... but bila sia sampai... dei menyesal. Tujuan utama is mo cari kerja... Then membawa diri.. kunu! Hmm... Walaupun keadaan amat hazzy, sia mo juga jln² sebelum pigi walk-in interview!
Satu yang sia notice tentang org KL ni... The they Drive... Fuyoo! Very Reckless! Sorry To Say This... Bukan smua but ada few yang drive macam racing! maybe derang ni mo test power sebelum merdeka endurance race... Hoh. Bila sia berjalan² seorang diri di area KL, ntah kenapa banyak jugak Sabahan yang sia jumpa. Ini memang lama uda sia tau. Tapi yang funny... bila orang KL sangka sia ni Singaporeans! adakah patut. Hmmm... Yesterday was a very cool day... Coz di KL teda yang best sia buli buat kecuali, tunggu Time mo pi Interview and Shopping!
Yesterday I went to Genting Highlands. Dei... Aunt sia cakap Area KL! sia yang nda pernah turun KL pun tau dia di Pahang! Hoh... Tpt tu memang sejuk... but nda lawan kesejukan di Gunting Lagadan, Ranau. Ekekeke.. Of Coz lah Gunung bah. Well, tujuan sia pi sana, is mo pi Try tu Cable car dengan tu Cockscrew Rollercoaster. Hmm... Sia impressed dengan tu Cable Car, but not the rollercoaster! Sia pok yang rollercoaster tu panjang, rupa²nya pindik ja distance dia. Huh!. Tapi okay lah. Coz sia memang nda sempat mo pigi Sunway untuk try Rollercoaster di sana... Tgklah... maybe next time. Ekekekeke... Baru sia ingat, sia jumpa saturang Dusun dari Ranau di sana Genting jadi Cook! Sia nda tau, tapi tiba² dia cakap dusun sama sia. Then sia tanya macam mana ko tau sia dari Sabah, Trus dia cakap tu Topi ko... (Topi sia ada tulis KaDuS) Oh... okay.
Hmm.. Even sia kira alone sini... tapi kalau ikut, nda jugalah... Coz ada few fren sia yang slalu SMS sia... Cthnya si PelangiSenja... My Best Buddy! then mschubbs - My Best Fren then Elly - Kwn time IRC. Tidak jugalah lonely. Bila sia balik...??/ Nanti sia update lah!!! banyak crita lagi nie... Ciao!!!!

P/S: Mahal Btul CC Sini ni... adakah RM6 satu jam...

6 Comments

This Is IT

Well... sampai sudah masa penentu dia... Dalam masa beberapa jam dari artikel ini di tulis dan di postkan... Konsert Final Akademi Fantasia Akan bermula. Perjuagan Felix, Marsha, Mawi dan Amylea sebagai pelajar Akademi Fantasia, akan berakhir sejurus selepas Aznil mengumumkan keputusannya. Namun selepas keputusan tu, Perjuagan mereka sebagai bintang akademi fantasia baru bermula. Uish... macam skijap ja rasa dia... Macam baru semalam sia dengar Felix nyanyi lagu Cinta seorang Teman masa konsert prelude dulu.
Well as an ardent Felix Supporters sia secara jujur nda kisah samada Felix menang atau kalah dalam perjuangan ini. Sebab keputusan tu sudah dijangka dan memang ketara siapa yang menang! Tapi deep in my heart sia nda kecewa coz.. sia tau bagi sia Felix adalah juara di mata sia. Never doubt that! Sia akan teruskan support Felix walaupun bukan dalam Arena akademi Fantasia lagi!!! yang pasti Felix is the best... Blum terlambat untuk mengundi.. Go On Afundi Felix!!!

Leave a comment