Tattoo: The Story...

Ni ialah topic tentang tattoo. Suddenly sia berminat dengan seni tattoo nie. Akculi bukan baru lai bah ni. Lama uda bah sia minat dalam tattoo nie. although sia nda pandai melukis apa lagi mo buat tattoo, tapi ada something yang buat sia benar² tertarik dengan tattoo nie. And sia mo buat satu research tentang tattoo dan bangsa kadazandusun nie. Sia ada 6th Sense yang mengatakan yang bangsa Kadazandusun nie time dulu² derang memang bertattoo. Macam bangsa iban tu. Iban ni pemes dengan tattoo bunga rosset dia. Sia nda pasti apa nama ni bunga dalam bahasa melayu. Kalau dulu bangsa iban akan buat tattoo ni untuk dijadikan macam tangkal setiap kali menyeberang sungai. Dia biasanya di buat pada depan bahu. Dua tu, kiri sama kanan. Sia kagum dengan cara orang² iban dan tribe len di Sarawak buat tattoo. Kalau di tinguk, mimang menyakitkan! Men katuk² bah pakai bamboo yang di buat khas untuk tattoo! Ada satu kali sia tinguk tu urang dari UK, yang buat tu program "The Vanishing Tattoo", pigi buat satu tattoo bunga rosset! Mula² dia nda tahan, but lama², tahan juga dia! Yang tambah sia kagum, hasil daripada pembuatan cara tradisional tu lebih kurang sama dengan hasil dari pembikinan cara moden!
Berbalik kepada bangsa kadazandusun, kenapa sia cakap yang MUNGKIN bangsa kadazandusun yang dulu² ada juga tattoo. Sayang teda yang simpan apa² artikel yang mengatakan yang bangsa kadus ni memang ada tattoo. Bila sia tanya orang tua², kebanyakan tattoo yang derang ada ialah tattoo yang agak moden! Contohnya, kapal laut, tu tattoo yang macam popeye, yang kuku... paling banyak nama lah! Sia tinguk pun macam buatan sindri. Pakai ink pen. Tapi sia masih mo cari kalau² ada orang kadus dulu² or bangsa² bumiputra di Sabah ni yang ada informasi tentang tatoo tradisional Sabah. Sia yakin but source yang sia teda. Mungkin dulu², zaman orang kadus masih lagi di kira sebagai kaum Asli, memang ada. Sia bangga dengan bangsa sia, walaupun sering dikaitkan dengan pemburu kepala, tapi kalau ada fact atau bukti tentang tattoo tradisional, lagi sia bangga. Kalaulah ada, sia akan pastikan sia akan pakai satu! ahaks...


Kebanyakan orang zaman sekarang ni kembali mo ada tattoo. Although kebanyakan tattoo yang ada sekarang ni modern but the art yang nampak cantik sangat. Semakin hari, semakin ramai artis tattoo yang muncul di Sabah. Kalau di KL nda payah cakaplah. Almost all the major shopping Complex di sana ada atleast 1 Tattoo Parlour! Di Sungai Wang ja ada dua sia jumpa. Nda tau lagi yang len. Di Sabah ada satu di Center Point! Yang freelance punya lagi lah banyak. Antara nama yang memang cukup sinonim dengan tattoo yang selalu sia dengar is Yussof@Usop (Sabah Tattoo Master), Jim, Pip, Benny dan banyak lagi. Derang ni memang powerlah urang bilang. kalau sia mo tinguk ini urang terrer kah tidak buat tattoo, sia tinguk dari cara derang buat shading, and buat rambut. Maksud sia, buat rambut tu, yang kalau derang design tattoo yang ada rambut, especially yang sulampik!!! So far dari 4 orang yang sia tau dan uda tinguk design, memang derang cukup power!!! Sa salut derang. Setakat ni tattoo local yang the best sia tinguk, is ada satu yang buat design Jesus Christ di tangan. Sia lupa sepa yang buat. the worst is Tattoo kepala ayam sigun! ahaks...
Do i have a tattoo? Yes I Do! Sia buat dalam las yer (2004) dalam bulan November, Few days before my birthday (Promote lai). Orang yang buat sia punya tattoo, Is Pip. Shading dia yang sia puji. sia kasi nama kunu tattoo sia ni sebagai Scorp-M. Akculi original design sia dapat dari internet. then sia minta tulung member dari Ireland untuk ubah dan kasih masuk elemen tribal di dalamnya. The outcome... memang class. Gambar tattoo sia ni di ambil 3 days after kana buat. Tulah kulit pun masih merah. Sia sapu minyak vaselin, untuk elak dia dari kana air! Scorp-M mengambil masa 3 jam lebih untuk di kasi siap. Akculi ni design belum completely siap... coz sia nda tahan... bukan sakit but mengantuk. Lai pun member pun mo minta tulung touch-up lagi tattoo dia.
Menyesal??? Tidaklah. Sia buat tattoo ni bukan suka². Sia pernah minta something 1 year before sia buat nie. Minta sama sepa dan apa yang sia minta... nda payah sia critalah. then tertunai pula. So sia buat lah nie tattoo sebagai tanda... ahaks... Well sia dalam plan mo tambah lagi tattoo sia ni. Satu di kaki dan satu di upperback! Tangan... mungkin tidaklah... coz tangan sia kecil saja. tapi tinguk jugalah... kalau ada design yang ngam... coz di KL sia tinguk org yang kurus² lagi smart tattoo dia di tangan!. Kalau di kaki i prefer a tribal design! sia mo buat di kaki kanan dulu... then tinguklah di ankle kah, kaki kiri kah... wherever lah. then Yang upperback tu sia mo buat, tulisan greek + tribal design. Smart apa... tapi apa yang sia mo tulis, sia nda tau lah... ahaks.. maybe nama sumandak sia yang akan konfem jadi bini sia!!! ahaks... cool jugak!!!

Orait... sebelum sia end ni stori... sia mo cakap something. Banyak urang cakap yang sesiapa yang bertattoo ni jahat lah, itulah apalah... tapi for me, selagi sia nda buat benda² yang tidak patut, biarlah badan sia penuh tattoo. Tattoo for me is a beautiful art. Don't jugde people, hanya kerana derang ada tattoo. Ada urang yang pandai, dia judge urang dari jenis tattoo derang. Memang ngamlah. Ada sia terchat sana shoutbox Felix Agus Fan Club, satu FAF member, nama dia c GIDONG, dia cakap... "kalau kita tidak memuja tu tattoo, memang teda salah dia". Dia even bagi satu link pendebatan orang Kristian tentang Tattoo. Tu ari before sia buat, derang cakap orang kristian tidak buli ada tattoo. Tapi sia cakap balik sama derang... mana dalam bible yang cakap tidak buli ada tattoo. Ni ada satu stori, yang mengatakan semasa Pontius Pilatus memerintah Rom, Agama kristian di larang untuk di sebarkan. So pendakwa² kristian menggunakan satu simbol sebagai tattoo derang untuk menyebarkan tentang agama kristian. So sia rasa isu ni buli berhenti. Lastly.. Advise sia untuk sesiapa yang mo rancang mo buat tattoo. FIKIR BETUL². ONCE KAMU DECIDE MO BUAT TATTOO, THERE IS NO TURNING BACK FOR YOU! Akculi ada cara mo buka but harga dia dua atau tiga kali lebih ganda dari mo buat... so better think btul²! Okaylah that's all! Nanti sia sambung crita tattoo ni dalam part 2 dia....

Bookmark the permalink.

7 Responses to Tattoo: The Story...

hornbill said...

Menarik ko punya topik ni... tapi saya suka kalau tattoo yang dibuat lebih tradisional dan bukan gambar yang pelik2 macam naga, ayam, cicak etc...

Judd said...

crab pun smart jg kan? :D

Markie Marc said...

grace... since ko sarawakian kan.. ko ada kah pic tattoo yang orang srwk slalu buat di bahu depan tu...? coz i like that design..!

Judd... ko sama jak macam si tatu.. Scorpio bah...

Anonymous said...

saya sangat satuju ba sama ko ni kadus,apa2 pun sia harap lebih ramai urang mcm ko ni! SAPOT LAH SIURANG,biar sapa pun TATUMEN dia... he is a artist family.tentang jaman kadus dulu,memang sia ada dengar yg datuknenek kita ada tatu!well, sia pun macam ko jugak...ingin mencari identiti bangsa kita... so apa2 hal pun...we sapot lu!long live KADUS.

ken keningau said...

saya sangat satuju ba sama ko ni kadus,apa2 pun sia harap lebih ramai urang mcm ko ni! SAPOT LAH SIURANG,biar sapa pun TATUMEN dia... he is a artist family.tentang jaman kadus dulu,memang sia ada dengar yg datuknenek kita ada tatu!well, sia pun macam ko jugak...ingin mencari identiti bangsa kita... so apa2 hal pun...we sapot lu!long live KADUS.

ken keningau said...

tantang article ko ni KADUS,sia sangat interested....sebab,ada jua bangsa kita mcm ko ni ingin mencari identiti bangsa kadazandusun.sia salute ngan ko ni!and about u grace, u so cute!sia penah buat tatto d kampung ko d sana.. n the tatto is about yours cultural life...sarawak cultural life. sia ni pun bukan hebat sangat,but kalo nak cari saya..just ask urang keningau who is tattoo men ken!orait...c u

tattoo shop said...

Visit Tat-toos For The Forum dedicated to Tattoos Industry. http://tat-toos.com/