Harga Sigup Naik Lagi...

Ahaks... Halloo... Eberibodi... Sia kasih start october dengan something yang quite intresting! Harga sigup mo naik lagi. Bila sia terbaca laporan belanjawan Negara, sia tidak jugak bilang terkejut bila goverment buat keputusan untuk further increase the price of rokok. Coz mimang uda kana expect! 13% hike in tax... Whoah... cukup unutk membuatkan perokok macam sia nie berpeluh... maybe its time for me to stop smoking...? yakah? ahaks. Dari dulu lai, before ni pembentangan belanjawan negara, banyak urang cakap yang harga rokok akan naik up to RM8.50 per kotak. Fuh! kalau dulu fevret rokok sia Salem, tatap harga dia RM8.50. Kalau everyday beli... RM8.50 * 7 = RM59.50! Punya banyak! Even skrg harga rokok RM6.50. kalau di jumlahkan dalam seminggu RM45.50! masih banyak jugak! So apa mo jadi...
Jadi urang lah!!! wakakakakaka! Well solution dia cuma ada tiga (3)! itu di pandangan mata sia lah!

1. Beli Rukuk Kaki Lima. - Mangkali murah. Yalah RM3.50 (Dunhill) banding sama RM8.50! RM5 Beza dia. Kalau beli yang low jenama, macam ERA, Premium and so forth nda pun sampai RM3 harga dia. Bagi yang kira expert merokok ni, dia bleh tau rasa dia! sadap kah apakah! ahaks...
2. Isap Rukuk Tradisional. - Isap Kirai kah, curut kampung kah. Besa tu kalau kirai tu cuma perlu beli itu Bungkusan sama tu sigup Harga nda pun sampai RM5, tapi buli pakai sampai 2 minggu kalau pandai jimat tu tembakau. Tapi rasalah, kekerasan tambakau! ahaks...
3. Berenti Monigup! - Ya.. Solution yang terbaik! Bagus berenti. Nda payah pikir brapa dalam 1 minggu abis... and so forth! Imagine lah dalam satu minggu kita ada jimat dalam RM50, satu bulan ada RM200. satu tahun kompom ada RM2400. Buli sudah deposit krita. Ahaks...

Bah sia tau cakap saja, tapi sia pun nda tau mana satu option yang sia akan pilih! Yang ketiga tu nampak siok! ahaks... Well... ini terserah kepada individu tersendirilah. Kita merokok bukan kana suruh oleh sepa² pun. Kita sendiri yang mo merokok. Mustahil ada yang cakap, kawan sia suruh sia merokok, itulah sia isap. Then since kita sindri yang mo isap, apa yang jadi sama kita, adalah tanggungun kita sindri lah... bukan orang len. Walaupun ada urang yang akan komplen yang derang kena asap rukuk. Besa GF tu. Ahaks... Nasib sia single-mingle skrg. Dulu tu sumandak sia slalu marah sia monigup tu. Skrg teda uda yang mo marah. Tapi bukan alasan untuk tidak mo berenti bah kan!

Bah nanti sia tambah lai tentang tu kenaikan harga minuman beralkohol! Naik kunu 9% ahaks!!! Until my next post... CyA!!!

Bookmark the permalink.

7 Responses to Harga Sigup Naik Lagi...

Anonymous said...

Hi there just thought I’d drop in and say hello, and also have a little read of your blog....it's better than mine...lol
my Trojan related site might be of interest to you.if not now then maybe Trojan is something for the future

mary_lea said...

ba mark...bagus la kalu ko sadar..hmm..pandai pula juga kira mengira kerugian kalu monigup kan?tapi kan,butul ba sampai ari2 ko bili yang 20btg punya?mahal lagi sigup dari nasi ooo...anyway,it's good if u really2 wan to quit smoking..but like wat u said it's all depends on d individual him/herself kan?GOOD LUCK!!

Markie Marc said...

Lea... TQ... ko ingat kah brapa lama uda sia cakap sia mo stop sia bilang.... sa rasa dari dulu lagi sia uda cakap sama ko kan!!! still remember rite... Tapi tinguklah... sia cuba... benda ni bukan buli dibuang begitu saja... perlu kesabaran dan dorongan jugak!!! hakas... TQ lea!

hornbill said...

aku tulung ko pilih... no 3 paling baik setakat ni.. slow2 saja... kalau dulu sekotak sehari...tukar kepada 2 hari... pas tu 3 ari...n seterusnya...

Anonymous said...

BULI TAHAN LAH KAU NI GAMAN. KALO KO CAKAP SAJA PANDAI, TAPI SENDIRI MAU INGAT. KALO SUDAH SADAR JAN BELI SIGUP JENAMA MAHAL, BELI JA ERA HIJAU TAU TEXAS (KALO KO X TAHAN). BAH SDH LAH KO TRY JA........... ashhhhhhhhhhhhhhh

Anonymous said...

Memang le rokok ckarang dahh naikkk tapi di tepi jaln kaki Lima mana ada naik kannn.. Rokok ERA tatap jadi Pilihan ramai.. macammmm.. Mentol, Light.. pun adaaa... so usah lah u nafi kann... jenama ni tatap lu punya pilihannn minta sabatang pun kau koret dari poket tAKUT NAMPAK JENAMA era KANNN.

Markie Marc said...

wakakakaka... macam tau² ja rokok sia ERA... wakakaka... murah bah beb... tapi macammana pun mo kena blajar brenti juga...

Sia saluk poket kalau mo bagi rokok, mimang lah pasal takut kana nampak. Mana tau DBKK kah MDPG kah nampak kanalah sia... Tu belum kastam nampak lagi... Sindri mo ingat lah!!!

Hornbill... TQ atas ko punya pilihan... Sia cuba kio!!!