There's Something About Carlsberg...

Now i wanna talk about the liquor price hike... Liquor ni tergolong lah dalam minuman yang beralkohol yang di minum oleh kebanyakan orang! Including Me!!! ahaks... Although sia bukan peminum yang hebat... tapi effect juga sia sikit. Actually kalau di bandingkan dengan report sia yang lalu, about the ciggaretts hike tu, sia nda brapa tau harga drinks nie. Becoz, lain tpt, lain lah price dia... The cheapest yang sia jumpa, (before ni Belanjawan Negara kena umum) Is RM10(for 3 Cans - Carlsberg) and yang paling mahal is RM70 (per Jug - Carlsberg At Hard Rock Cafe KL). Yang sia tau kalau yang price below RM20 ni, itu beer yang ada cop MDNP. Tau bah kan apa erti MDNP tu, nda payah sia eloborate sini... tapi Labuan banyaklah... ahaks... I'm A Karaoke goers and slalu price yang sia jumpa is about RM15 to RM30 per set or jug. Itu dulu, time sia masih active moginum lai... Sekarang tekurang sikit. Ahaks..
Kenapa sia mesti minum??? Ntah... sia start pandai minum masa tingkatan satu lagi. Lama sudah. Tapi bukan selalu lah. Memang sia banyak sejarah minum nie. The worst is Tertidur di Meja Ping Pong. Itu pukulan Lihing. The Best... Better not say... ahaks... Apa yang best sangat minum nie...? Ntah juga... Sia minum, to be frankly, sia mo release tension sia. Kalau sia teminum, sia rasa utak sia ringan. Smua masalah ilang... Sia rasa bebas... Tapi bila sia fikir balik, after sia minum, tepikir balik masalah.. nda jugak ilang. huh..

Thinking Of Quitting...?
Buat masa ni, belum lagilah. Dulu pasal sumandak sia berenti... Napa smua pasal sumandak nie hah? hoh... Yalah... She guide me to stop smoking and drinking... and now she left me with nothing... And now i'm back with my old lifestyle... Salah siapa..? SALAH SIA SINDRI!!!... Takan mo kasih salah dia pula... Dia cuma mendorong... yang mo buat tu diri sindri. Kalau teda courage mo buat... CT Nurhaliza bagi dorongan pun nda dapat juga tu. "Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih!". Uiks.. napa lari topik nie... Back to topic asal. Antara keburukan yang sia tau akibat minum BERLEBIHAN ni...
1. Ilang Kawalan Fikiran
2. Buli Merencatkan Utak...
3. Dan banyak lagi yang sia nda tau sebenarnya... ekekekeke
(Sebenarnya sia nda tau bah apa keburukan dia)

So kepada mereka yang mo berenti, or mo kurangkan minum nie... or yang mo jimat duit... sia ada tips gila² sini...
1. Carilah Beer, Liquor yang ada Cop MDNP! Murah... Teda Tax... Tapi jan beli banyak coz nanti kana tuduh menyeludup pula.

2. Pindah pigi Labuan... Kan sana Beer Murah. Yang len pun murah. Kira mandi beer lah di sana...

3. Cari Yang Tradisional... Talak (Setengah orang panggil Montoku), Lihing, Bahar, Sikat (bukan sisir), Siopon (pemes nie), Tumpung (yang kasih out sia di Mahua) dan banyak lagilah. Murah lagi... Dan nda juga kana cakap sumbung! ahaks... Sia cuma buli minum Lihing ja... Yang len sia out...

4. Minum Shandy! ahaks... Alkohol juga... tapi sikit ja... Wakakakaka...

5. Untuk Pub Goers - Jan blanja PR di sana. Derang tu mimang kana train mangkali untuk minum. Tahan betul. Sia uda kana satu kali... Di Pub X (bukan nama sebenar). Mo dekat 4 jug sia kasih keluar blum lagi out... Ntah apa yang derang makan! hoh

6. Kalau kazen kah saudara kawin... Jan Jadi Striker. Striker ni istilah di kampung sia untuk urang yang modsuung. Yang serve tu bah... Besanya Striker yang teruk... bukan yang di kasi minum. Sia uda kena berkali²! bulan 12 ni kompom sia kena lagi. ATTENTION To MY FEVRET COUSIN, Emily M. I LOVE YOU!!! (Jek lu supaya nda kana suruh serve beer!)

7. Untuk yang Single (Macam Sia) - Cari GF yang nda kuat minum. Silap² dia lai yang pigi bawa. Kita Parah, Duit pun parah... Sekali Skala buli... but jan slalu!


Kesimpulannya:
For me minum nie... bukan lah satu kesalahan or apa². Urang Denmark, minum beer untuk sarapan derang. Kenapa derang buat Carlsberg? Kan beer dia buat dari tu Wheat kah apa tu. OK ja derang tu. Minum ni sebenarnya untuk menaikkan lagi tu keriangan bah especially time² karamaian. Cuba kamu bayangkan, time karamaian teda minum², balik² oren... memanglah buring... Ya sia tau ada yang memang nda serve minum keras time kawin or apa² function. Tapi macam sia nie, kebanyakan kawin yang sia pigi, ada ja minum... macam yang 1hb Oktober tu, minum juga... beer abis, Lihing dan Montoku di hantam! Solution dia simple... Control Time Minum. Jan lah berlebihan. Selalu tu, asal minum, misti gaduh... Mesti bertumbuk paling worst sampai berbunuh... Sal Mabuk! Tapi Thank GOD, coz slama sia ikut member pigi minum, belum pernah ada kejadian macam tu.,.. Sebab sia tinguk smua member yang sia ikut minum nie, smua yang maintain punya.. ahaks... Ada yang macam Lefthanded, Ada yang bubut penjahat dan macam² ada!!! ahaks... So Control ja lah solution dia... Satu lai Jan Drive kalau rasa diri tu nda larat... Skali nampak Dawirondu, Eksiden pula (palis²). Bagus kalau insurans mo bayar kalau check darah kadar alkohol tu tinggi! Sindri mo ingat lah!

Last but not least. Sia sedar yang sia nda layak untuk cakap pasal nie... but sebagai anak Kadazan Dusun sia rasa sia perlu juga cakap benda nie. Sori kalau ada yang tersinggung, tapi apa yang sia cakap nie sia rasa ada kebenaran dia... To my fellow KADUS friends!. Sia slalu dengar urang kalau time aramai ti, derang cakap "kalau ko tidak minum, ko kasi malu kadazandusun ja". Frankly speaking, sia tidak suka urang cakap macam tu. Kenapa? dia mo yang bangsa Kadus ni di kenali sebagai bangsa yang kuat minum...? Ada lagi satu ayat yang cakap, "Ko bukan anak kadazandusun kalau ko nda minum"! Kenapa misti mo libatkan bangsa??? Memang urang dulu² (ancestor kita) kebanyakannya kuat minum... Tapi kenapa misti mo cakap begitu...? Kalau nda pandai minum, bukan kaduslah? Nonsense! Ni bukan saja ditujukan kepada Bangsa Kadus, tetapi kepada smua bangsa yang buli minum... ehehehehe... Kita nda mo bangsa kita, nda kira apa bangsa, di libatkan dalam moginum... Walaupun moginum nie kira koubasanan tapi bukan tiket untuk urang luar tinguk bangsa kita sebagai bangsa yang kuat minum. Sia Bangga jadi Anak Kadus and sia bangga dengan koubasanan sia... tapi bukan untuk menunjukkan keburukan kita...

TQ VERY MUCH!!!
Mari kita minum dulu... Tiuso poh sanggalas... paparamai ko karamaian... ontok korikatan nu.... mantad soborong rahat!!! ahaks...

Bookmark the permalink.

8 Responses to There's Something About Carlsberg...

madpie said...

bagus bagus bah jadi tukang serve, sambil ko serve, ko tius tius gia

hornbill said...

Minum seteguk sudah pusing dunia... Katakan tak nak pada alkohol..hehehe

KaDuS said...

hornbill, ko pandai minum jugak kah...? kalau di tpt kamu apa nama minuman tradisional dia...?

YaN said...

Hi Marc...

Banyak yang sia tepikir bila baca nie topik ko..uinaa...

Okee...yang paling sia setuju kan..
yang perenggan last ko tu...ngam ma tu..biar urang kenal bangsa kita
macam tu but tak mo derang tau pasal keburukan yang sebenarnya bukan keburukan...<--apa ba yg sa mo sakap nie?..ko paham ba tu kan marc?..

Sepa yang datang dari sebarang laut tu marc?...macam sia paam bai tu..okee ma kan marc????

P E A C E

Anonymous said...

sori kio, komen sia padas sikit.

sia rasa ancestors kita bukan la kaki minum. dorang kerja kuat, peladang & peneroka. budaya minum macam baru2 juga bah di'budaya'kan, dulu manada carlsberg, beer, stout, wine semua, ada lihing & kinomol saja, datuk nenek sia dulu2 cakap, dorang minum bila siap menuai padi saja, bukan macam sekarang - sampai ada pajak. dulu manada - orang kadazandusun tinggal di hutan bah.
Budaya minum bukan saja merosakkan minda, tapi baiklah gunakan duit untuk modal atau sekolahkan anak2 atau diri sendiri. sekadar entertainment sekali-sekala boleh la, tapi kalau sampai korbankan keluarga, tidak payah la. Dulu2 bapa saya lebih suka habiskan duit di pajak belanja kawan2 minum dari bayar duit kolej sia, mangkali kalau dia support sikul sia, pelajaran sia lebih tinggi. Sia kerja sendiri sambil sikul d universiti, dan saya menentang budaya kuat minum, sebab saya mangsa bapa kaki minum.

-kalau mahu berbakti, berbakti lah dulu pada keluarga, baru lihat pada orang lain - kalau mahu minum, tingu lah keluarga cukup makan atau tidak, nanti perut kanyang moginum, dapur tiada asap. lapas tu sudah mabuk, pukul anak bini, budaya yang memalukan bangsa kadazandusun -

siou, i dont respect heavy drinker peoples. their pride is locked in a bottle! Kusung butul, kusung la juga pride dia. masih adakah yang bangga diri dia kaki minum?

Markie Marc said...

anon...
Sia hargai komen ko. Itu bukan komen yang pedas but satu komen yang membina. TQ. Sekurang²nya masih ada orang yang buli fikir mana baik dan mana buruk.
Kalau setakat sekali-kala mimang tidak apa... but taulah urang kalau sudah minum, nda akan ingat lagi apa²! Mimang terdirect sampai berjug²!. Apapun... Sia mo cakap komen ko memang bernas dan bukan pedas...

LUGU said...

kakakakakakak....andang2 suda baitu..sia pun no komen pasal minum ni..yang panting..kita minum kana mantain lah..ikut rantak..jangan main tarajun rabus sija..sia pun salalu jadi striker juga..kalu kana beliau2..mati sia..sabap diurang inda minum kalu sia inda minum dulu dapan mata diurang..kalu kana 10 roun..bukan ko mangampai kah..kakakakaak..tapi funny juga lah..sabap itu..biar pun kita suda biasa dengan minuman beer..minuman koubasanan jangan di lupakan..sia ada 1 resepi yang mencampurkan minuman tampatan sama moden... MONTOKU + BEER= rasa dia mimang bagus..kalu di minum inda mimang sadap..ko cuba lah..

Anonymous said...

saya setuju kalau kiturang kasi kurang minum...saya pun suda jara' minum sampai talampau mabuk...apa-apa pun inda ingat...saya dulu raja-raja juga kalau minum ni... jadi saya dulu suka juga ejek-ejek orang yang terlampau mabuk sampai tidak buli control, tapi takana diri sendiri...barulah lah saya tau... sekarang saya bangga sebab saya suda kurang minum...kalau minum pun satu butul stout... itupun utk kasi ilang panat lapas karaja..