Archive for 2006

Thank You All

Yeah! First Of all... Sia mo ucap THANK YOU VERY MUCH sama derang yang uda wish sama sia. amat dihargai. Smua E-Mail, SMS, PM, Testimonial etc... Tq very much. Also tidak lupa kepada yang kol juga. TQ Very Much.
P/S to Azean Villame: sia kasi masuk juga pic ko nanti, since sia nda dapat jumpa tu disk. You Save For now!

BLOG>>
Ada perubahan kan. Last time,sia try pakai tu Blogger Beta pinya template, yang men drag-drop saja. Keja senang bah... Tapi guess wat, Sia nda juga pandai paham macam mana mo buat.. Satu malam sia pikir, macam mana cara sia mo buat, tapi nda juga dapat. Made up my mind tadi pagi, sia bilang mo pakai tu core that is pure html plus css sikit. Nda pandai sia pakai tu xml. Kalau mo pakai pun buli, tapi ilmu IT sia ni masi rendah bah. Lama-lama sia pakai juga tu, tapi nda tau bila. Ajar sia!!!
Sia pinya Kutak Teriak pun uda sia ubah! Sia ikut dari sono Blog si yan. Macam siok juga mo pakai since dia nampak nda begitu fussy. Senang m urus... and user frenly. Tapi nda tau lah... this is my first time pakai dia...

UPDATE>>
Errr... Setakat ni sia nda tau apa yang sia mo update... Kindda blur. Nda tau apa mo cakap. Nga kalau ada crita, sia akan post juga disini... TQ Once Again!!!
Yeah!

KaDuS bilang:
1,2,3...

Posted in | 2 Comments

Happy Birthday To: Mary J. William

Allo... Sia mo Wish Hepi Besday yang ke 2** kepada si MARY J. WILLIAM! My Friend Since 1995 (ya ka lee???) Enjoy kio!

MARY J. WILLIAM Happy Birthday kio mandak!!! Enjoy urself. Ahaks... (Bila ko mo ... errmmm u know...) ekekekeke

Posted in | 1 Comment

Tahniah Sandy!

Tu Di topic, says it all... Sia mo wish A big CONGRATULATIONS Kepada kawan sia, which happen to be a singer (new singer). Lagu dia Ganit Ginavoku, sekali lai menjadi Juara Carta Lagu Kadazan untuk minggu kedua berturut-turut. Mimang sia suka lagu ni. Sia nda taulah kalau dia (Sandy) ada rancangan untuk mo menerbitkan album ni, kalau ia, i hope sia ble dapat satu copy. Lagu ni mimang sia tunggu, everytime sia buka ridiu.
Lagu ni mimang dia pinya melodi bagus and lirik dia pun bagus dan mendalam (even sia belum lai dapat tinguk full). Sia rasa lagu ni ada cerita di sebaliknya... betulkah???

Sia terfall in love sama satu lagu, Ginawoku Kagasannu or kalau direk translation, hatiku kau ikat. Ekekekeke... Lagu nie pun best... juga menjadi juara carta Dusun. Tiga minggu uda. Wekekekeke. Pun sia nda pasti kalau ada album or album kompilasi nie.

Leave a comment

Apa kejadia????

MASALAH BLOG SIA>>
Kenapa begia blog sia begini...? Tiba-tiba lagi. This is not the first time i've encountered dis problem with my template. Nasib baik ko free-of-charge-service. Pandai ilang sia pinya templates (dalam bentuk html), tidak tau kenapa. Sia kana kol (WAKE UP KOL) dari koupusan yesterday. Dia kasi bangun, tapi trus dia tanya wat happen to my blog? Sia tu masi mamai lai uda kana tanya macam tu... Duh... tapi sia jawap juga lah, sia bilang tidak tau... wakakakaka...
Sia bangun, then berpikir lah kenapa. Dulu pun begitu... bila sia check balik dia pinya HTML pinya template, tinggal half lai... dui... truk. Tidak apa...
So untuk sementara waktu, sia nda akan pakai RADIO BLOG, CHAT BOX and apa-apa feature yang dulu ada... nantilah. sia cari-cari dulu idea apa macam.

GAME>>>
Sekarang sia tegila dengan men game. Tekana lai tu game yang pasal EGYPT. Pharaoh! Akculi game lama bah nie. tapi tiba-tiba sia tejumpa, mimang best gila, given the fact yang sia minat mo tau pasal egypt. Game ni dia pinya cara men macam men Sim City. U make a city out of nothing. Tapi yang sia lebih suka, game ni based on the actual history of egypt. Di mana kamu buli wat monuments (Mastaba, Bent Pyramid, Stepped Pyramid, etc), tapi it will take a very LONG time. Cara buat pun macam real saja. Sia sedang men ni game, mimang best.

MUSIC>>
Ekekekekeke... Sia terminat betul bila dengar lagu si Sandy Sherrel James, Ganit Ginavoku (Luka Hatiku). Sia terbaca di blog dia tentang ada urang yang cuba mempertikaikan Sandy pinya lagu dapat jadi Juara Carta Hozou Kaanangan Minggu Diti disebabkan "undi sendiri". Apa masalah dengan tu? Bagi sia kalau pun dia or sepa-sepa saja artis, nda kira di Cenel Kadazan or Dusun pinya carta yang men "undi sendiri", n kebetulan tu lagu jadi juara, tidak menjadi masalah bah. Bagi sia, itu salah satu Cara mo promosi tu lagu. Selagi tu lagu masi ada dalam carta, dia akan tetap kana kasi men atleast once a week, so teda masalah bah. To Sandy, ko jan paduli urang cakap. Mustahil ko "undi sendiri" saja sebab sia PASTI ada juga urang yang minat lagu tu and undi lagu ko sebagai juara. Sia undi bah (biarpun dalam carta yang lalu ada 4 artis yang sia kenal dalam carta). Tidak apa... Ekekekekeke

Bah, ini saja yang sia dapat cakap untuk ni kali. Sekali lagi sia minta maaf sama sepa-sepa yang nda dapat xs blog sia disebabkan oleh kababaln ni blogger. nda pa... Ciao!!!

Posted in | 6 Comments

Lama nda muncul nie...

Hola... Lama betul sia nda menulis nie blog. Adalah sikit masalah tu... wekekekeke.

UPDATE>>>
kalau ikut, ndada juga apa-apa yang sia mo cakap nie ari, melainkan mo update ni page saja. Lama btul nda kana update. Nanti urang sangka sia jadi MIA (Missing In Action). Kalau ada yang mencarilah. Ahaks. Sum of the reason; I'm Not Feeling Well. Kurang sihat sejak kebelakangan ni. Napalah time sekarang mo sakit, especially mo dekat sesuatu yang sia rasa penting dalam idup sia. Leher lai buat hal... WHY!? Ada lai masalah len, tapi biar sia sindri ja lah simpan... wekekekeke... Biralah Rahsia.

FENOMENA White Onion, Red Onion!
Kamurang pernah tingukkah nie series? Kira hits lah kunu nie series nie. Sana sini sia nampak di pekan urang tinguk nie. Satu yang sia rasa ni series spesel is smua urang akan PAUSE derang pinya live for 1 hour. Sia ingat kalau yang driver van masuk kampung tu, derang akan berenti skjp dari pirating(angkat urang) selama 1 jam. Kehidupan sini Donggongon akan BERENTI sekejap pada pukul 2:30 till 3:30. Kenapa ah? Best sangat ka tu series? smpi urang stop hanya mo tinguk tu series? ahaks.... Kebanyakan yang sia tanya, derang bilang series nie bikin tigiran, bikin panas? apa yang bikin panas??? I'm not a fans to dis series lah. Sia dulu suka a few series lah. First Telenovela yang sia tinguk is La Usurpadora (The Impersonator) lakunan si Gabriel Spanic. Ahaks... Best Ni Crita. Then I Move on untuk tingu Mis Tres Hermanas (My Three Sister) lakonan si Scarlett Ortiz. Ni yang paling best. Kana lai sama theme song dia, dari Group Sons by Four, A Puro Dulor (Purest Of Heart). Trus tinguk lai Sanay Wala Nang Wakas (Jericho Rosales, Kristine Hermosa, Diether Ocampo etc). Ahaks... Antara 3 series tu sia paling suka tinguk Mis Tres Hermanas. Pernah sekali sia mis Training Bula unutk district (Penampang) team gara-gara ni series saja. Gila eh.
Balik sama tu bawang, apa yang best... paling paling sia tinguk yang best dia tu bawang(s) lawa. Sia nda tau crita dia tapi tah lah... Besa kalau sini Donggongon, kadai India TATAP akan panuh. Dari urang tempatan sampai lah urang "bukan" tempatan. Wakakaka! Tapi ada juga kadai Cina and kadai urang kadus yang penuh... Well... mimang baguslah mangkali ni series nie.. .wakakakaka...

Bah... ni saja untuk ni kali... nantilai sia tambah lah...

1 Comment

OPEN APPOLOGY TO...

FIRST THIS POST IS MEANT FOR SOMEONE. SO IF YOU THINK YOU ARE NOT THE ONE, PLEASE INGNORE THIS POST.

SIA MO MINTA SORRY SAMA KO, KALAU APA YANG KANA BAGI SMUA BURUK. SETAU SIA IT'S NOT MY FAULT! BUKAN SIA YANG BUAT? HOW CAN I KNOW THAT ALL THE STUFF YANG KANA BUAT TU TIDAK NGAM? I'M NOT THERE WHEN THOSE STUFF WERE EVEN MADE? APA YANG SIA NDA FAHAM IS WHY SIA KO BLAME FOR THIS? AM I THE ONE YANG BUAT TU STUFF, TAPI HASIL DIA BURUK?

I KNOW NO BODY WANT TO WORK FOR FREE? I'M SORRY IF YOU FEEL YOURSELF AS "KULI". SIA NDA BERMAKSUD UNTUK MO PAKSA KO WAT APA YANG KO RASA TIDAK LENGKAP. BUT SIA PUN WAT DENGAN TANGAN KOSONG. SIA NDA KENA BAGI APA-APA PUN. FOR ME THIS IS A BEGINNING. ROME IS NOT BUILD WITHIN A DAY OR TWO. SO PECAYA YANG KALAU MO BUAT SESUATU TU MESTI ADA KESABARAN. TEDA BIZNES YANG BUKA TRUS UNTUNG BESAR.

OKAY, SIA MINTA SORRY GAIN KALAU KO RASA KO KANA PUSH. TAPI BUKAN SAMAPI MO LARI OR TARIK DIRI DARI SMUA NI? HALF WAY! INSTEAD ITS ONLY 50M AWAY TO FINISH A 100M RACE. I AM SORRY KALAU KO RASA SIA KASI BEBAN KO DENGAN SMUA NI. I TRUST U, AND WHAT U CANT DO, THAT'S WHY SIA MO GUNA KEPAKARAN KO.

ONCE AGAIN I'M SORRY!

TQ.

Leave a comment

Spam Mail

Allo! Wekekeke... sebenarnya, macam besa, mimang sia ndada idea apa yang sia mo tulis bah nie. Sia sedang cek mail, bila sia dapat sumting yang bagus untuk ditulis. Ni Spam mail bah... sumtime quite annoying bah dapat banyak mail macam nie... I dun mind kalau dapat macam email yang berunsur nasihat, or lawak or maybe pic yang bagus-bagus untuk di tinguk. tapi yang kebanyakan sia dapat is dari urang sia sia nda kenal lansung., nda tau urang ka robot. i guess robot lah. kadang-kadang sia buka juga mo tinguk... tapi mostly, yang nda tentu² pinya. Bikin kasi penuh inbox saja. But thanks to tu email provider, derang kasi juga tu auto filter, untuk derang kasih asing tu spam mail or not. banyak juga yang tidak tentu-tentu sia dapatlah... tapi semua yang teda kaitan sama sia.




mimanglah...sumtime derang nda kira tu capacity smua tu email space, n luckily kalau macam Gmail, derang offer over 2GB FOR FREE. And its growing bigger. So nda kisah lah brapa banyak mail yang masuk, seperti motto GMail, "You'll Never Have To Delete Your Message Anymore!". By the way, iklan sekijap,
SEPA YANG BELUM ADA GMAIL AND MO SETUP A NEW ACCOUNT UNDER GMAIL, PLEASE LET ME KNOW SUPAYA SIA BULI INVITE KAMU. IT'S AN INVITE BASED EMAIL! (Promo lai)
Bukan sia sapot satu sajalah. Sia pakai juga Yahoo Mail. Infact sia ada dua acc under yahoo mail. So sia sukung saja dua-dua. Okaylah... Sia end di sini, idung sia padas, nda tau kenapa. Kali efek sia makan konlow mee tadi campur lada padi yang banyak (sedap). Wat to do. Bah enjoy ur weekend

Leave a comment

Another Boring Day

What a day... still da same... boring kunu... wekekekeke. Kalau nda ujan, tidak juga boring bah nie, tapi apa buli buat... ujan saja... dui.. Well, today, went to see c Petronella. She's One of BY'U pinya member yang goes solo. Atas urusan biznes ah! then balik pigi donggongon. Ujan. Dalam bas nie, terdengar ni konduktor. Cina. Dia dalam bas ni memanggil² urang naik dalam bas, tapi cara dia cakap len betul. sekali seia dengar betul² dia sebut, baru sia paham. dia bilang, "PIAMPANG, DODONGON, LIDO! (Penampang, Donggongon, Lido). Adeh... Bukan lah mo kasi malu, tapi sia rasa pelik bah bila dengar macam tu.

Now d CC, sedang taip blog kunu... Sia mansau-mansau pigi blog urang. At the moment, teda juga sia nampak yang menarik. Mo cari mana mana sia buli generate income bah nie... selain dari keja tetap sama keja part time. misti ada cara, tapi nda tau mana satu yang bagus. Dapat poh boli sigup urang bilang tu. ekekeke.. nda juga bilang mo boli sigup ja bah. Untuk tambah-tambah bila time emergency bah. Hehe nantilah...

bah i have to go at the moment... tapikan, kamu kanal The Rock kah, yang sana WWE tu? ekekeke... ada yang minat dia juga nie sia rasa... dia pnya catchphrase tu "If You Smell..... What The Rock Is Cooking..." Translations pigi BM Sabah "Dapat ko ciumkah.....!!!! Apa yang the rock Masak!" Misti kamu taukan... sia kasi tinggal kamu dengan segment di mana The Rock, atau nama sebenarnya Dwaynne Johnson kana punk'd oleh Aston Kutcher and krew! wekekekekeke Enjoy! It's Really Cool



Ahaks! Enjoy!

Leave a comment

No komen...

Hallo! lama sia nda update ni page. Kesibukan yang melampau. Banyak juga cerita, nga nanti-nantilah... wekekekekeke. Dei, dua tiga menjak ni ujan ja. ari tu nyaris-nyaris lai banjir tempat kami. Infact jalan raya di bawahlah. kalau uma sia kana banjir, sia rasa tenggelam uda donggongon nie.Ni ujan pla jenis dia yang kadang-kadang kuat, kadang² slow. Sia rasa pengaruh dua taufan bah ni. Ari tu Taufan Xangsane menyerang barat Sabah. dari timur pla Taufan Bebinca. Tebejumpa. Then Sabah kana lai tu jerebu. bercakap pasal jerebu nie, kalau sia nda silap kesan dari kebakaran hutan di Kalimantan. Lepas tu kana tiup pigi Sabah and tempat yang paling teruk di Sarawak. Adeh... luckily kopusan masi di sini. Mimang nda menentu cuaca sekarang nie.




Gambar yang paling atas tu, satelit view untuk Taufan Xangsane, yang kedua tu Taufan Bebinca dan yang ketiga tu taufan Xangsane pinya track. Kalau di ikut mimang nda kana secara direk sama Sabah, tapi itu ikur² dia kana juga. Dei... Sia bukan minta tapi sia nda akan takajut kalau suatu ari Sabah akan kana direk impak, macam tym ribut Greg duuulu. Kalau nda silap 1996. Mimang akan kana, tapi adakah kita uda Besedia...? palis² lah! Dalam kuat-kuat ujan tu, banyak kali juga lah siaran ASTRO terganggu. Kacau ja. Tah bila lah baru okay tu,sebab every tym ujan misti ilang... bikin gerigitan kalau sia mo tinguk fevret tv show sia, macam YUYU HAKUSHO!

Kadang-kan\dang teringin juga mo men ujan, especially men bula dalam ujan. Lama uda. The last time sia men ujan time ujan is tym awal bulan enam. Tu men bula under kaamatan annual program. Kawin lawan bujang kunu. ni kali bujang manang. Adeh... Sekarang jarang uda men bula, ewspecxially di kampung.

Bah ni ja update sia untuk nie kali... nanti-nanti lai sia update!!!

1 Comment

Computer Sia hangkang

ehe... lama uda nda kana upodate. tu si yan pun komplen uda... okaylah... tidak banyak juga yang sia dapat update ni ari... sia pinya komputer dinosour hangkangbah. sia blum ada dana untuk mo beli pc baru lai. nantilah kalau ada duit. akculi ni pc ni lama uda bah. kalau nda silap mo dekat 10 years uda. bayang kan teknologi pc pada tahun 1998? ekekeke.. pathetickan. tapi ni pc banyak jasa dia sama sia. pc dinosour ni lah yang buat sia dapat A untuk hampir smua subject programming sia. pc dinosour ni juga yang tulung sia rekod satu lagu sia untuk penyanyi sia si Mary. Nga lkali sampai uda dia pinya jangkahayat uda sampai. ni pc banyak juga duit sia abislah untuk repair, tambah stuff... dei banyak lai lah yang sia uda buat. tapi kalau uda sampai masa dia, mimang hangkang juga lah...
lai pun ni pc ni slow tahap kura-kura sakit. apabuli buat...

Bah oitu ja serita ni ari.. nanti kalau ada sia tambah lai lah..

Leave a comment

Kasut Tumit Tinggi, Buat Wanita Seksi! YAKAH???

"A great shoe can win a day for you!!" Ni bukan sia punya
statement, but a statement from Chief Editor of Cosmopolitan, Kate White! Yakah?
For all this while, sia a bit heran dengan kebanyakan sumandaks yang mesti ada
banyak kasut. kalau tinguk dalam derang pinya almari kasut, macam kedai kasut ja
nampak. Tapi menurut ni urang (Kate White) dan kebanyakan urang, Aura or
infatuation (apa maksud nie). Ada aura kah? I keep on asking to myself, kenapa
women, especially yang young and gemar dengan fesyen, perlu ada banyak kasut?
Macam nda cukup dengan satu atau dua pasang kasut ja. Tu baru bilang kasut, blum
masuk sandal. adui...



Sia mo tau juga, kenapa hi-heel ni istimewa sama sumandaks? Sia rasa only
women could answer that. Sebab sia nda pandai paham juga. Ramai yang mengakui,
bila derang (women) pakai hi-heel, kunu-kunu buli mencetuskan rasa seksi secara
semulajadi. WHAT??? Kunu bila derang berdiri and berjalan tu rasa seksi
semulajadi timbul. Sia tinguk kadang-kadang seksa ja derang jalan tu. Ada yang
komplen sakit kakilah, sakit lututlah, sakit ankle lah. Sia nda nampak mana
seksi dia. Mungkin pasal derang "tepaksa" berjalan perlahan-lahan,
buat derang nampak seksi, ayu and segala-galanyala. Derang nampak tinggi,
walaupun derang sebenarnya rendah. Okaylah


Sia nda pernah anti or protes women yang suka pakai hi-heel nie. Sia cuma
owez tertanya dalam fikiran sia, nda terseksa kah derang terpaksa kontrol kalau
bejalan? Mistilabah mo controlkan. mana tau, sambil jalan pakai tu kasut
hi-heel, tepelecetkah, tepeleot kah, malu juga. Seksi-seksi sekali nakahandai.
adeh... mira muka! Ahaks. Seksa yang timbul ni sia rasa buka saja dikalangan si
pemakai, women tapi juga urang disekeliling dia. Sia pernah kana injak pakai tu
hi-heel, infact baru-baru nie and mimang parah. Mula-mula nda sakit, sekali bila
malam, dei, pinya sakit. Bengkak, biru hitam lai. At one point, mo bejalan pun
susah. Dei... Mo marah pun nda buli, pasal macam mana ko marah pun, kasut
hi-heel ni mimang uda kana sebati dalam naluri seorang perempuan. Macam uda kana
blend. Bah mimang pun. Kasut hi-heel ni direka khas untuk urang perempuan.Tapi
ada juga "lelaki" yang pakai tu. Sia tau! Satu ja sia mo tau. Sepa
bah pencipta hi-heel nie? apa tujuan dia cipta, at the first place?


As i say earlier, sia ndada masalah dengan women yang pakai hi-heel. Same
goes to my koupusan. Dia mimang suka pakai hi-heel. Sebab dia, kena tanya dia
sindri. Wekekekekeke... tapi mimang siksa lah. Wakakakaka... Apapun kepada
sumandaks-sumandaks yang baru mo venture dalam bidang pemakaian hi-heel ni,
pandai-pandailah pilih yang sesuai dengan stail dan fesyen kamurang. Sia ni
minang nda tau apa-apa tentang hi-heel ni. Dalam pikiran sia, mo gergaji ja heel
dia tu... Wekekekekeke. Jan kerana dia nampak cantik, trus mo bili. Tinguk juga
tempat kegunaan dia. Takan mo pigi pasar mo pakai hi-heel yang melampau-lampau
tinggi dia. Tu mo kana umban pakai ikan basung tu.


KaDuS Bilang:

Selalu sia nampak di TV yang hi-heel patah bila temasuk di sono penutup
manhole yang uda retak atau petutup parit yang diperbuat dari bisi tu. Wakakaka...
PAtah! Adeh... kalau tekana yang mahal? Ndakan rugi? pandai-pandailah kamurang
kio... WAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKA!!!!

(mimang kana katuk sia ni pakai hi-heel)

1 Comment

Electric Fence (Pagar Karan!)

Read story first!!!
An Australian sheep farmer was puzzled

at the disappearance of sheep on his farm.
After a few weeks of sheep disappearing

the farmer decided to put up an electric

fence. This is what he found! .





KaDuS Bilang:
Cara paling best untuk mo tangkap Lopung. Kalau ada lai threat Lopung di uma, sia rasa, sia mo pakai method begini untuk mo tangkap dia. Tapi besar juga ni lopung tau. macam baru lepas talan binatang. bikin seram juga lah... minta-mintalah sia nda jumpa lai binatang macam nie... wekekekeke... bah kalau mo selamat dari Lopung dan binatang yang sama waktu dengannya, pasanglah pagar letrik... yang ada letrik... tekaras trus... wekekekeke... Bah enjoy!!!

1 Comment

Kesian tu tondoyutung...

Sia baca newspaper tadi, baru tadi. sia tinguk frontpage ni Daily Express. Ada injured slowloris/kongkang or lebih pemes kana panggil tondoyutung. Kana jumpa kunu di bawa krita seorang Engineer (kali tu). Di salah sebuah resort. Sia lupa di mana. Yang menjadi tanda tanya tu, macam mana tu tondoyutung buli berada di kawasan bandar,m sedangkan ni binatang ni idup dalam utan, and teda sepa dibenarkan untuk pelihara dia. Ada lai Tag di kaki dia.

Apa yang sia baca n sia sempat ingat is, spokeperson yang pigi tinguk tu tonduyutung ada cakap yang dia nda tau ni binatang (tondoyutung) tu buli idup lama sebab mengalami kecederaan yang agak teruk. Ribs pun patah. Tapi yang lebih bikin heran, macamna ni binatang buli sampai dibandar?

Kali adala manusia yang nda bertanggungjawap pigi bawa tu binatang untuk tujuan dijualkah apakah. Macam mana buli ada tag juga? Tondoyutung ni adalah salah satu binatang yang menjadi fevret sia. Sia mimang sedih kalau dengar kejadian macam ni. Kalaupun mo kaya, bukan lah dengan cara macam tu begia. Banyak cara. Mustahil ni tondoyutung buli sasat samapi kawasan bandar. Macam mana juga dia buli sampai dibandar? takan dia naik bas? takan bergayut dari pukuk ke pukuk? adeh... kali dia ikut belakang lori?

Kalau ni binatang ada urang bawa pigi bandar, Sia TOTTALY kondem dia pinya act! Dia SELFISH!!!




Gambar ini sekadar hiasan kio
tingu, betapa amannya ni tondoyutung!

Leave a comment

Dealova - Once , Another Gud Song

Time Konsert Sabah Fantasia Tour lai nie sia terpikir pasal nie lagu. Sebab sepanjang time konsert tu si Felix nyanyi saja tu lagu. Sebenarnya lama uda juga sia dingar, nga sia susah saja mo paham erti dia. Trus, bila sia dingar c Felix nyanyi, sia rasa macam ada aura dia. Siti nyanyi, okaylah, tapi sia Prefer Felix yang bawa. Faizal AF4, sia nda tau bila dia bawa ni lagu.

Then sia kana panggil untuk perform di satu function yang kici-kici saja. Sia nyanyi lagu Dusun. lama-lama sia pikirkan, takan sia pinya skop hanya lagu-lagu kadus saja? kenapa sia nda mo kasi luas sia pinya skop and try bawa lagu melayu or english? bukannya sia nda pernah bawa lagu malay and english before, tapi smua tu unofficial function. Sia pun mo test setakat mana kemampuan sia, nyanyi lagu malay or english di official function.

Kalau bilang dari segi vokal, sia sedar yang sia masi banyak mo improve. Buli tanya gogds, sumandak and Yan, derang yang (kalau nda silap sa) pena dangar sia nyanyi. Mimang truk, tapi ndatau kenapa sia trus dapat undangan untuk mo nyanyi? Kali derang kehabisan penyanyi uda. antamlah. Sia nda pasti apa function, tapi tadi sia kana SMS suru prform lai. Peluang sia untuk mo try nyanyi lagu melayu or english ada uda. Yeah! Tapi apa lagu yang sia mo bawa ah?

Bila sia pikir², sia mo try bawa lagu ni, Dealova by Once and Kenangan Bersama by Samsons. Mungkinlah. Sia mo try prektis, tapi kalau nda juga buli, lagu Dusunlah... apa buli buat!
Bagi sia, dua lagu ni mimang mencabar dari segi vocal. Lagu Dealova, perlu stamina yang bagus. Lagu Kenangan Terindah pla perlu falsetto. bilang si bro tampasak, lagu ni mimang susah and sepa yang dapat bawa tanpa falsetto, cun tu urang! Sia admit, mimang nda buli... kuyaklah sia nie nanti.
Ahaks... tapi yang sia betul² mo try is tu Dealova! Wish me Luck!

Bah, sia out luks... update taraat jak kunu nie..

Lirik Lagu Dealova

aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yg mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu
oh karena hati tlah letih

aku ingin menjadi sesuatu yg selalu bisa kau sentuh
aku ingin kau tahu bahwa ku selalu memujamu
tanpamu sepinya waktu merantai hati
oh bayangmu seakan-akan

reff: kau seperti nyanyian dalam hatiku
yg memanggil rinduku padamu
seperti udara yg kuhela kau selalu ada

hanya dirimu yg bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang
dan sepi, dan sepi

repeat reff [2x]

selalu ada, kau selalu ada
selalu ada, kau selalu ada

(Lagu dia ada di Radio Blog)

Leave a comment

Kasi selamat papaya dari gugur...

ni emel jajal yang sia dapat, tapi kiut... wekekekeke...

How to save a papaya from falling

A farmer has a papaya tree at home that bears a lot of fruit. But everytime the papayas are ripe, they fall to the ground and are damaged.

Do you know how he save papayas from falling? Smart??...Able to recycle too !!



Ni satu idea yang bagus... selain itu, dia sentiasa buli di kitar semula... wakakakakaa... adeh... Ia akan menjamin kualiti buah papaya yang baik. Sia rasakan buah yang paling ngam untuk buat teknik begini ialah buah bambangan. Tapikan pokok bambangan tu tinggi bah... susah mo panjat. Tidak pa...

P/S: Jan marah... sekadar gurauan... (kenapa pink kaler ah???)

1 Comment

Aktiviti 'gila' semalam...

Ekekekeke... semalam siorang pigi sana Hotel Le Meridien. Tujuan, teda len teda bukan, pigi jumpa si Lotter di bilik dia (ELVIANA @ YAN... relax ko...). Sebenarnya si Lotter ni lama uda teringin makan makanan kampung. Fevret dia tu PINASAKAN! Sia tlepon kawan sia, minta tulung antar. tapi sia nda kasi tau dia yang mo pi antar kasi si Lotter. Oh ya... dia (Lotter) ada minta bawa Lihing lai... ahaks... bergeraklah kami around 7.30pm gitu... sampai di hotel at about 8.30 gitu. trus naik... wah... sampai jak di bilik dia, trus kami offer tu Pinasakan sama Lihing... kawan sia nda berkata apa-apa... sia pun nda tau kenapa... Sambil si Lotter makan, kami crita-critalah.. banyak juga crita... sia kira mo ambil pic time dia makan, tapi, jan kasi malu dia bilang. ada juga urang cakap yang nda buli ambil pic time urang makan... btul kah? adeh... Banyak kunu crita kami, dari time dia di membakut sampailah dia di sana kl... frenly ni urang... Trus tiba² fon si lotter bunyi. Oh, si Marsha Call.. tidak lama si Marsha datang... dia akculi mo p prektis sama si lotter lagu untuk derang perform ni malam (30hb Ogos), tapi end-up crita sama kamirang... adeh...

Sedar tidak sedar, sia tinguk jam mo pukul 12 uda... tapi rasa macam baru becerita. Sia pun ngantuk uda... tapi derang si Lotter masi lai siuk becerita... adik si Lotter, si Luther pun ada... kami pun baliklah. Sepanjang perjalanan, baru kawan sia bersuara! Sepanjang dalam bilik si Lotter dia tidak begitu banyak cakap. Adeh... bila dalam krita... sampai nda kasi chan sia becakap... topic dia... Lotter tidak lupa diri, Marsha makin cantik...? adakah? Tapi sepanjang perjalanan pulang, sia berpikir juga. Berapa banyak artis yang uda pemes dan popular, bila nampak makanan kampung, bleh trus teruja? Macam si Lotter, bila dia nampak dalam bekas tu ada Pinasakan, trus dia cakap "Fevret Sia"!. Buli dia makan ja pakai tangan. Plain Ikan, ndada nasi... Lotter sia SALUTE Ko!!!!


Ni pic ni bukan semalam... tapi pic si Lotter time di Beaufort!!! Yeah!!!

Apapun... sia mo ucapkan terima kasi sama si lotter kerana sanggup menerima "buah tangan" kami yang nda seberapa... ahaks... Pesan si Lotter sama sia, "Mark, kalau sia balik Sabah, sia kasi tau ko... tapi ada syarat! Misti ada Pinasakan sama Lihing!" On ja kalau ko bah Lotter!!! Ahaks..

Bah ni ja update sia ni ari.. Oh yah... Hepi Merdeka!!!! Merdeka, Merdeka, Merdeka!!!

Leave a comment

Lama uda tidak tulis ni blog ni. Telampau sibuk sampai ada ketika sia lupa yang sia ada blog... wakakakaka... Apa kabar smua urang. banyak juga sia nampak sono tu yang kutak teriak sia menyuruh sia mengupdate ni blog... minta mahap banyak-banyak... blum juga ada story gila yang sia mo kasi masuk sini... wekekeke. Banyak yang happen sepanjang kamirang pinya trip untuk buat tu Sabah Fantasia Tour, nanti sia bagitau kamurang lah...

Oh yah... kepada peminat lagu-lagu kadus, sukunglah Topbinai sia si USAL John Gavis, yang pemes dengan lagu Au Kito Noh Miuhang, dimana dia akan buat Mini Show di Pusakag Cafe, Donggongon. Sia ada juga dijemput, tapi bergantunglah. Kalau sia datang, sia akan datang atas nama KaDuS Entertainment, and alangkah bestnya kalau smua admin and member dapat datang. Nga tinguklah... Untuk makluman lanjut mengenai mini Show Usal ini, Layari http://kadusmusic.tambalut.com.

Slalu sia kana tanya, Marc, macam na sumandak ko skrg? ahaks... welll, dia sihat walafiat. tetap dengan kejajalan dia. tapi kadang-kadang nda pandai dingar cakap nie... tapi nda pa pa jugak lah...

Nantilah sambung... adei... tq kerana melawat blog sia yang taraat nie... (rasa macam mo cat balik lai kaler ni blog nie..)

Leave a comment

The BEST SONG!!! Kenangan Terindah by Samsons

Hello...

4Get about my past post, tinguk post sia sekarang... wekekekeke. Macam telambat sikit sia, tapi nda apa... wekekekeeke. Kalau kamurang ada nampak post or komen si Sumandak, dia cakap sia angau sama lagu nie... mimang pun... wekekekeke. tapi sia mo minta sori dulu, sia kasi kurang dulu lagu sana Radioblog sia untuk memberi ruang kepada nie lagu Samsons - Kenangan Terindah! bukan apa tapi mo kasi kurang bebanan bandwidth! Sia kasi kamurang lirik untuk yang mo sing-along! wekekekeke

KENANGAN TERINDAH - SAMSONS

Aku yang lemah tanpamu
Aku yang rentan karena
Cinta yang t'lah hilang
Darimu yang mampu menyanjungku

Selama mata terbuka
Sampai jantung tak berdetak
Selama itu pun aku mampu
Untuk mengenangmu

Darimu kutemukan hidupku
Bagiku kaulah cinta sejati

Chorus :
Bila yang tertulis untukku
Adalah yang terbaik untukmu
Kan kujadikan kau
Kenangan yang terindah dalam hidupku

Namun takkan mudah bagiku
Meninggalkan jejak hidupku
Yang t'lah terukir abadi
Sebagai kenangan yang terindah


(lyrics: kopipes dari tampasak pinya blog)

Bonus: Kenangan Terindah Video Clip!
(Make Sure kamurang tidak pasang music simutaneously dengan ni vclip. Kalau pc kamu hang, sia nda tau ah...)(Low skit kualiti ni vc)


What so special about this song? Well, sia nda tau macam mana mo cakap, tapi sia tertarik dengan muzik arrangement dia. Sia suka music yang ada unsur orkestra. Bukan semua lah. But this song betul² buat sia terpikat. Lagu ni, although lirik dia pendek, 3 part ja (2 verse, refrain and chorus) tapi cukup meaningful. Then melody dia buat sia nda boring dingar. Dia pinya opening drum ja sudah cukup untuk buat sia ternanti-nanti ni lagu keluar di Radio. Arrrggghhh tadi pagi Samsons kana interview di HotFM and derang nyanyi ni lagu live lai... Ahaks... Ada satu malam, sia buli tebangun bila dengar ni lagu di Radio (sia tidur besa on radio, tidak akan off pinya)
Masih ramai yang nda tau ni grup or ni lagu. Ada few yang tau juga. Apa yang sia buli cakap tentang ni lagu ialah sia amat suka! AMAT SUKA!!!!

P/S: Dear, sia minat ni lagu, nda juga sampai sia kasi abai or pinggir ko bah. janlah risau...

1 Comment

Sepala sia nie? sualan yang sia sindri pun sumtime tidak pandai jawap. Last few week adalah antara yang paling teruk pernah sia kana. Sia kana hambur dengan penghinaan, cacian, kana kasi tekanan, sia sakit and banyak lai yang sia malas mo cakap. Sia tidak faham kenapa sia kana semua macam tu? Sia nda pernah kacau tu urang sampai dia mo hina sia begitu. Sia tidak pernah kacau periuk nasi dia since sia pun jaga periuk nasi sia sindri? To the person yang hina sia tu, TQ very much!

Sepalah sia nie? bila sia ingat balik ni sualan, sia tepikir pla adakah sia dihargai oleh urang? Cukupkah sia buat penghargaan sama urang yang slama nie bantu sia? Sudahkah sia cakap TQ sama urang yang tulung sia? sia terpikir, what if tiba-tiba sia teda uda dalam dunia nie, adakah urang akan forgive kesalahan sia? I dun know...
Apa pun, sia harap yang people will forgive me, apa ja kesilapan sa sama derang, manalah tau kan...

7 Comments

BZ

Been bz, and will be bz till end of august... End Of Story

Leave a comment

Sakit Leher

Lama nda update... wekekeke.. World Cup pun abis uda, tapi bahang dia masih ada. nantilah sia crita asal world cup nie... Blum pun sia sempat mo kasi ilang sia pinya sakit lutut, akculi luka tym main futsal tu ari, lihir sia lagi sakit. wakaaka... apa nda kemarin setelah sekian lama sia nda sentuh bula takraw, tiba-tiba datang betul mood mo men, sia pigi lah di balai raya di kampung. Siuk bah bila sia tinguk derang men takraw petang-petang sampai malam. Jadi sia pigilah kunu cari kasut sia yang lama-lama, berhabuk gia. Dengan konfidennya sia pigi jogging sampai balairaya. sekali tinguk teda urang. adeh, minum dulu lah... oh ya balai raya kami ada Cafe... weekekeke... nda lama, kawan sia si Boy Vana datang sama anak dia. then, pandai ramai. bah yang best dia ni, kalau ko datang awal mimang komform ko main duluan. Ahaks...

Bila uda cukup dua team, kami start lah men. masa ,men tu silap sia ialah sia nda stretching sebelum beraksi. Takraw ni banyak heading, jugak. Heading bukan kekuatan sia, even kalau men bula pun, tapi kalau men tajraw teapksa mo kasi kuat. kebanyakan sia jeading lah. kepala kompom luka pinya... dakat jam 8.00 malam uda sia pulang. Sampai uma, sia rest kejap, trus sia rasa masa sakit jak leher sa... Malam sikit, dakat jam 10mlm, melampau-lampau uda sakit dia... adui. Yang tengah malam uda lagi teruk, sia nda dapat pusing leher sia. sakit gila... tadi pagi, dush, barulah... balik-balik sia tebangun, asal tukar posisi kepala, or asal terputar-putar kepala sia, mimnag sakit. dui. Sekarang ni teda ayat menoleh balau sia... pusing terus satu bdan. kalau mo tinguk kiri or kanan. ahaks... Masih sakit lah...

So, len kali, kalau mo pi bersukan, pastikan streching dulu. jan trus men gasak jak mo men. Especially kepada mereka yang uda berkurun tidak turun beraksi. Sekian Terima Kasih!!!

13 Comments

World Cup 2006 Final: Italy vs France

Mo hampir 1 bulan sudah since World Cup 2006 ni start. The biggest sporting event in the world will laid down its curtain on Sunday, 9th June 2006 at Berlin with the final showcase beetwen Italy and France. Italy will be looking foward to win their 4th World Cup Title to become the only nation that has won more than three title with the exceptional of Brazil who won it five times. Tapi Brazil awal-awal lai uda out. Team yang kasih singkir derang dipusingan Suku-Akhir ialah France. France telah membuktikan yang derang masih kuasa besar bola sepak dunia dengan mengejutkan banyak pihak. Dua kemenangan bergaya keatas Spain (pusingan ke-2) dan Brazil (Suku akhir) menyatakan yang mereka, walaupun dibarisi oleh ramai pemain yang sudah berusia, masi boleh bersaing di peringkat yang lebih tinggi lagi. Perlawanan ini mengingatkan sia kepada final Piala Eropah, 6 Tahun lalu, di Belgium dan Holland. Perlawanan akhir menemukan France sebagai juara bertahan Piala Dunia 1998 menentang pasukan Italy. France menang melalui Gol masa tambahan yang di jaringkan oleh David Trezeguet. Kemenangan ini membolehkan France mencipta rekod tersendiri apabila menjadi negara pertama yang memenangi kejuaraan berganda iaitu Piala Dunia 1998 dan Piala Eropah 2000.

France, yang kembali di benua Asia pada tahun 2002, bagaimanapun gagal dalam usaha mereka untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi di negara sendiri apa bila kalah mengejut kepada pasukan pendatang baru ketika itu, Senegal. Kekalahan ini diikuti dengan keputusan yang amat mengecewakan sehinggakan rekod Juara bertahan pertama yang gagal menjaringkan gol dalam piala dunia. France tersingkir awal. Piala Dunia kali ini tidak meletakkan France sebagai "front-runner" untuk memenangi Piala Dunia kerana persembahan hambar mereka pada Piala Dunia 2002 di Korea/Japan. Walaupun diletakkan sebagai pasukan pilihan dalam kumpulan yang di anggotai oleh Korea, Switzerland dan pendatang baru, Togo, France nyaris mengulangi persembahan hambar mereka di Asia apabila memulakan kempen Piala Dunia 2006 dengan seri 0-0 dengan Switzerland. Kedudukan France semakin tergugat apabila seri 1-1 dengan Korea Selatan. Namun, kemenangan 2-0 ke atas Togo dan kekalahan Korea Selatan ditangan Switzerland, memastikan France layak ke pusingan ke-2. Spain, menanti France di pusingan ke-2. Ramai yang beranggapan France akan tersingkir bila bertemu dengan Spain, namun kemenangan 3-1 ke atas Spain, walaupun ketinggalan 1-0 pada suatu ketika, menjadikan France sebagai Favourite untuk mencabar Piala Dunia kali ini. Laluan Suku Akhir, bukannya mudah. Juara 5 Kali Piala Dunia dan Juara bertahan, disamping pasukan Favourite ramai peminat, Brazil menanti. Namun, France menghancurkan impian Brazil untuk membalas dendam kekalahan mereka pada final Piala Dunia 1998, dengan kemenangan tipis 1-0. Kemenangan ini melayakkan France untuk beraksi ke pusingan Separuh Akhir Menentang pasukan Portugal. Satu lagi kemenangan tipis (1-0) yang dihasilkan oleh kapten mereka, Zinedine Zidane membolehkan France beraksi di peringkat Akhir.

Lawan mereka, Italy masih meratapi kekalahan melalui sepakan penalti pada pusingan suku akhir di Piala Dunia 1998, diikuti dengan kekalahan, hasil Jaringan Emas, David Trezeguet pada final Piala Eropah 2000. Di Korea/Japan, mereka berjaya melayakkan diri ke pusingan kedua tetapi dikejutkan oleh Korea Selatan hasil jaringan Ahn Jung Hwan dan Italy menyalahkan pengadil dari Ecuador, Byron Moreno. Di Portugal, Piala Eropah 2004, Italy gagal melepasi pusingan pertama. Italy menghadapi laluan yang "tricky" didalam saingan peringkat kumpulan Piala Dunia kali ini, bila diundi bersama-sama pasukan Czech Republic, USA dan "debutant" Ghana. Italy bagaimana pun selesa memulakan kempen piala dunia kali ini dengan menweaskan Ghana 2-0. Namun seri dengan USA 1-1 mengharuskan Italy untuk menewaskan pasukan Czezh Republic. Italy berjaya melakukannya dengan menewaskan Czech dengan 2-0. Pusingan kedua menemukan Italy dengan Australia, pasukan "dark horses" yang dipimpin oleh "mastermind" kejayaan Korea Selatan pada Piala Dunia 2002, Guus Hiddink. Australia memberikan tentangan yang sengit sebelum tunduk kepada jaringan Francessco Totti untuk menjadikan keputusan 1-0. Kegusaran Italy, belum reda apabila terpaksa pula bertemu dengan satu lagi "surpired team", Ukraine yang membariskan penyerang paling berbisa di Eropah dan Italy, Andrei Shevchenko. Namun Italy dengan mudah menjinakkan Ukraine dengan kemenangan 3-0. Walaubagaimana pun satu lagi tugas sukar yang menanti Italy. Menentang pasukan tuan rumah, Germany. Kedua-dua pasukan terkenal dengan pertahanan kental dan ini terbukti apabila kedua-dua pasukan ini terikat 0-0 pada 90 minit perlawanan. Perlawanan berlarutan 0-0 pada masa tambahan "Silver Goal" hinggalah 2 minit terakhir apabila 2 gol dari Fabian Grosso dan Alessandro Del Piero menghancurkan semangat pasukan German menjadikan kedudukan 2-0. Italy akan bertemu dengan pasukan France pada perlawanan Akhir Piala Dunia FIFA 2006 di Berlin.

Fakta Ringkas Pasukan (dari mata dan pengamatan sia)
France
- Jurulatih: Raymond Domenech
- Kapten: Zinedine Zidane (10) (Real Madrid)
- Key Player: Zinedine Zidane, Claude Makelele, Franck Ribery & Thierry Henry
- France akan mengharapkan Zidane untuk membuka permainan dari bahagian tengah, dan memberi ruang kepada Thierry Henry untuk mencipta peluang. Kekuatan France pada pandangan sia ialah midfield. Umpanan bijak dari midfield akan membolehkan Henry menjaringkan gol, namun terdapat sedikit kesukaran sekiranya pasukan France terus mengharapkan Henry berseorangan di bahagian atas. Makelele bertugas sebagai benteng pertama sebelum barisan pertahanan. Tackle yang keras dan berkesan adalah aset Makelele. Ribery yang dilabel sebagai "The Next Zidane" gemar melakukan larian-larian dan kawalan bola yang mengelirukan dan mampu menjaringkan gol.
- France menewaskan Italy pada perlawan akhir terakhir mereka di Piala Eropah 2000.
- Kebanyakan pemain Italy berdepan dengan masalah apabila 4 kelab ternama Italy (Juventus, AC Milan, Lazio dan Fiorentina) menghadapi pertuduhan mengatur perlawanan.

Italy
-Jurulatih: Marcelo Lippi
- Kapten: Fabio Canavarro (5) (Juventus)
- Key Player: Fabio Canavarro, Francessco Totti, Gianluigi Buffon
- Italy memiliki pertahan yang paling kental dalam Piala Dunia kali ini bila mana hanya terbolos 1 gol, itupun melalui jaringan pemain sendiri. Walaupun tanpa Alessandro Nesta, Marco Materazzi menjalan tugas dengan amat baik, berpasangan dengan kapten, yang mengamalkan "attitude Never Say Die", Canavarro. Italy juga memiliki serangan yang merbahaya dengan Luca Toni (penjaring terbanyak Serie A), Alberto Gillardino, Alessandro Del Piero, Filippo "Pippo" Inzaghi dan Vincenzo Iaquinta. Totti yang digugurkan pada beberapa perlawanan awal kembali menjadi perancang pasukan Italy. Namun kekuatan Italy juga terletak di tangan penjaga gol, Gianluigi Buffon. Rated as one of the best goalie in the world, he is keen to prove why the was rated so highly.
- Italy sentiasa memenangi Piala Dunia setiap 12 tahun sejak tahun 1970. (1970, 1982. Maybe 2006???)
- Italy ingin membalas dendam diatas kekalahan pada final Piala Eropah 2000.

My Prediction:
Dari pengamatan sia, Kalau sia cakap berapa jaringan gol susah juga, tapi kalau kana suruh juga cakap, sia akan agak gol yang dijaringkan ialah 1-0 atau 2-1. Tapi kalau Italy dapat score dalam 15-20 minit pertama perlawanan, Italy mungkin (MUNGKIN) akan menang dengan kelebihan 2 atau 3 gol instead of 1. Kalau France Score dalam 1st Half and bertahan sambil kadang-kadang menyerang, France akan menang tipis. Sia tidak tau tapi sia rasa, pemain midfield yang akan menjadi penentu. Mungkin pemain midfield dari kedua-dua team akan menjaringkan gol kemenangan untuk pasukan masing-masing. Kalau perlawanan ni masuk penalti, Sia rasa Italy akan menang, berdasarkan Form yang ditunjukkan oleh Gianluigi Buffon.

So Ramalan sia untuk Pemenang: ITALY (ekekekekeke)

P/s: Sia minta siapa-siapa yang betting untuk World Cup kali ni supaya JANGAN jadikan ramalan sia ni sebagai panduan. Ni cuma sekadar suka-suka saja.So, kalau ramalan sia nie silap, and kamu kalah betting pasal ikut ni ramalan, sia TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAP, sebab sia sindri pun tidak betting. So sepa-sepa yang ikut nie post, FOLLOW WITH YOUR OWN RISK!!!

Leave a comment

Tagged Me?

Sia mansau-mansau sana blog si flocy, since lama uda sia nda mansau sana. one of the firt blogger yang sia kanal. wekekekeke. Then sia ternampak yang my name, Markie Marc has been Tagged by her (flocy). aiks... takazut juga...? tapi kenapa. actually, i did'nt understand why my name been tagged by her until i went to doopeymooke's blog. oh... begitu pula. macam siok pula, so sia pun gatal tangan juga mo buat. YEAH!!!

The rules are:

1. The tagged victim has to come up with 8 different points about his/her perfect lover.

2. Have to mention the gender of his/her perfect lover.

3. Tag eight other victims to join this game and leave a comment on their blog.

4. If you are tagged the second time. There is NO need to do this again.

5. Lastly, most importantly, HAVE FUN DOING IT.

(sia copy-paste dari si Doopeymooke pinya blog nie)

(So sia kena buat begini, 8 Points About My Perfect Lover)
1. Sincere
2. Loveable
3. Caring
4. No need to be "the most beautiful"
5. Understand Me
6. Accept Me As Who I Am
7. Like Music
8. JAJAL!!!
(Ble kah?)

(then sia kena list 8 orang yang sia harus tag balik. (ANOTHER 8 VICTIM)!
1. Davelynne ODR (dear...)
2. Elviena Richard (yan)
3. Tampasak (Jason)
3. misswences (Saldivilla)
4. Zirbad
5. lydbytes (Lydia)
6. pelangi (ritta)
7. leeshannen
8. kathleen (& "darl dia)

Bah, enjoy & have fun. Sia sebenarnya nda tau apalah kejadian sama ni.. Looking foward sama yang ada sia kasi list! TQ

Credits To:
flocy & doopeymooke.

6 Comments

VCLIP! Wekekekekeke... Cool!

Antara VClip yang paling seksi sia nampak... Kiut!!

3 Comments

Culture Club

Twenty-five-year-old Mark Mojitoh learnt to speak his mother tongue by singing Jestie Alexius’ hit song, Kosorou Kopo Nangku Doho (Do You Still Remember Me).

“My Kadazandusun was not good. In 1999 when I heard Jestie’s song, I liked it as it had a powerful melody and touching and meaningful lyrics,” explains the Penampang boy.

Curious about the meaning of the lyrics in Kosorou Kopo Nangku Doho, Mojitoh asked his parents and friends to explain the Kadazandusun words that he did not understand. Within two years, he expanded his vocabulary by listening to other Kadazandusun songs and speaking to his elders.

“The Kadazandusun culture is in me. I can’t run away from it. In the 1980s my father, Christopher, sang Kadazandusun songs on RTM’s radio station and my mother, Veronica, was Miss Harvest Festival 1978,” says the freelance computer technician.

Interestingly, he adds that his father’s songs are back on the airwaves.

In June 2005, his interest in the Kadazandusun songs led him to start a website, kadusmusic.tambalut.com, to promote his community’s music.

“My generation of Kadazandusun youths are only interested in songs by Eminem and Linkin Park. That is okay but they should not forget about their own songs,” he explains. “But for most of them, Kadazandusun music is old stuff from the past.”

Mojitoh, who spends two to three hours a day on his website, listens to Aerosmith, his favourite band, and Bon Jovi too. But these musicians, he says, are beyond his reach.

”I don’t think I will ever meet Jon Bon Jovi but I’m able to meet in the flesh the Kadazandusun singers. I’m able to interview them and write about them on my website,” says Mojitoh who is a fan of local heroes Aldro John Gaisah and Danny F. Malanggi.

Mojitoh is now moving beyond being just a fan – he is managing new Kadazandusun artists – Ally Gairus and Donna Cyhnthia.

KaDuS Bilang:
Macam kenal. ni ah hasil yang sia kana interview oleh topbinai Philip Golingai dari The Star newspaper! Its good juga, kunu-kunu dapat juga kasi introdius ni music kadus sama smua urang di Malaysia. although sia pinya part kici ja, tapi sia puas ati juga lah... wekekekekeke

Link untuk ni story, selain kluar di The Star Online, sama Kadusmusic.com, dia kluar juga di:
-http://allmalaysia.info/news/story.asp?file=/2006/3/26/state/13687840&sec=mi_sabah
-www.theramonitor.com/Lic-to-Lio/linkin_park.php

1 Comment

Dulu Lain, Sekarang Lain...

kamurang pernah pigi tanya budak-budak zaman sekarang apa permainan kegemaran derang sekarang? or pernah kah kamu nampak budak-budak main-main? ehe. sia teingat masa sia tanya ni saturang budak di kampung dia mo pigi mana. dia jawap pigi sana ruma si John, pigi main PS. ada lai yang sia tanya budak apa hobi masa lapang ko, dia cakap men Counter Strike. aduh. moden sudah bah katakan. budak-budak sekarang mimang pintar. cepat btul utak derang tangkap benda baru. masa sia masi study di Cosmopoint dulu, sia pigi lah CC di sana Api-Api Center. saja surfing, masa tu sia masi gila IRC lai. akculi teraddict balik bah. so sia pigi sana counter pigi kasitau pc numbur berapa yang sia mo guna. bila sia baru mula mo kasi selesa buntut sia yang nda seberapa nie, datang lah 3 kah 4 budak tu. sia agak umur derang ni dalam 9-11 tahun begitulah. derang pigi guna komputer, masing-masing 1 pc. sia pikir mo surf internet kah apa. sekali tinguk men Counter Strike. terrer lai smua tu. derang pinya tangan mo tekan tu keyboard pinya lah men laju. sia ni time tu mimang nda tau apa-apa pasal CS ni. "tratak-tratak" ja bunyi derang tekan tu keyboard. sia difahamkan selain untuk bergerak dan menimbak, derang guna tu untuk tukar weapon. so fast! sia pigi cubalah kunu men sama kawan sia bisuk dia. kawan sia mimang terrer men lah. pinyalah truk sia men. udalah tangan lambat menukar weapon, lambat lai pergerakan. ada satu yang paling bikin kasi malu, baru sia mo tukar weapon pigi mesin-gun, sudah sia kana bunuh. kalau kana timbak pakai sniper, nda pa lah juga. ni kana tabak pakai pisau ja. adeh... i wish, time sia umur macam tu budak-budak tadi, ada daa game macam nie...

kalau sia ingat balik masa sia kicil dulu, teda gia game macam ni. mimang kamurang buli guest apa game kami kalau dulu masa kicil. sia masa kici paling sia suka men lastik. walaupun sia nda terer melastik, tapi nda sah kalau sia jalan-jalan di kampung tidak pigang lastik. macam-macam lah sia lastik. tapi sia nda perna lastik rumah or krita urang, or even orang. ahaks! tapi bila sampai musim sosopuk, sia pun ikut men sosopuk. sosopuk diperbuat daripada bambu dan bentuk dia macam pom bula yang lurus tu. ko taru kertas basah di ujung dan tekan dari belakang. ekekeke... apa lai men perang-perang lah. kalau bukan sosopuk, men lastik tapi pakai gatah sayur. peluru dia tu kertas yang kana lipat banyak kali. sakit oooo kalau kana. ahaks. men guli! sepa yang nda pernah men guli? sia suka juga ni. kalau mo cakap terer, buli lah tahan. adalah beberapa istilah yang sia masih ingat dari men guli ni. ada santuk, par dakat, par jauh dan banyak lagi (sudah lupa). trus yang best dia lagi, yang men betting guli ni. pernah satu kali time di skula rendah, sia pinya poket penuh dengan guli. kiri kanan. wakakakaka. pentaque tu men guli moden kah?
men biji gatah! ekekeke... ni pun best juga nie. sanggup tu kana gigit nyamuk tu mo cari biji gatah dalam utan. kanapa lah kana sangkut tu kaki duri, selagi tidak penuh satu plastik biji gatah, selagi tu tidak mo balik. apamacam mo main? dei, men kasih pecah bah. ko pinya biji gatah di atas, kawan ko pinya di bawah. then ko pukul lah di atas. besanya yang di bawah tu misti pica n komfoom ko manang. tapi ada suatu ketika dimana ko pinya biji gata yang pica or dua-dua pica. kalau kawan ko pinya nda pica, maka ada second round. ada syarat juga. mo kana decide mana bahagian mo pakai either "badan" or "tulang". kunu tulang tu kuatlah! ni gem akan berlarutan sampailah abis biji gatah ko. tapi ada juga budak jajal pigi kasi masuk lilin. tidak cukup dengan tu, dia pigi cari yang sudah tumbuh pucuk. gara-gara mo men buyuk lah bah tu. tapi ada yang jajal pintar tapi tebudu pula pigi kasi masuk simin. macam lah urang nda tau berat biji gatah. nanti sia update lai game kami kici-kici ni on my next post.

apa yang sia cuba mo cakap sini, kebanyakan budak-budak zaman sekarang ni, derang pinya game kebanyakan indoor. yalah PC, PS dan sebagainya. thats explen kenapa budak-budak sekarang ni kebanyakan juga yang putih, nda macam siorang ni. kalau dibandingkan mimang sekarang ni enjoy lah. tapi sia rasa kami dulu pun best bah. walaupun dulu teda pc, tapi kami enjoy juga dengan apa yang kami main. di kampung sia, kurang uda yang men apa yang kami men di atas (dan beberapa lai yang sa akan update nanti). ada juga yang tinggal lah, maksud sia masi ada budak-budak yang main ni permainan, macam men guli. biji gatah kurang uda la. sosopuk? dei, kana bubut ko urang tua pakai kayu. bikin panggil busau tu sosopuk derang bilang. kalau kana dapat, tatap kana rutan. ahaks... tapi mimang siok lah game dulu, although sia pun men game pc sekarang. Ahaks... Until My Next Post!

KaDuS Bilang:
Sia dapat idea mo buat nie post ni, tym sia lunch sama si sumandak sama si Gracy(kawan si sumandak) kemarin. tah apa suda yang kami cerita sampai keluar ni topic nie. ahaks... macam sia cakap yang kamu tidak pernah men biji gatah sia bilang, trus dia cakap ko pikir sia nda pernah main kah tu? ahaks... trus sia teringat time sia kici-kici. indahnya dunia... wakakakaka

8 Comments

Blur...

adei.. nda tau macam mana sia mo mula. sikarang sia lapar, sia sakit, sia bingung. sia nda tau apa-apa. teda yang tanya, dulilah... ni urang disebelah sia pun dia pinya fon balik-balik bunyi da pinya mesej. "Iya in song makakaji ada mesej!" adeh... boring sia dangar. sia kana telepon oleh kawan sia, dia tanya lagu dia sudah siap kah belum. gosh, sia totally forget about the song. nantilah. dia pun belum mula proses pemilihan lagu pun. masi tunggu budget dia bilang. ahaks...

tah lah sejak akhir-akhir ni sia slalu koloboi. demam mangkali. bukan demam apa, demam bula ni. adeh. kemarin ada ni saturang pigi kasitau sia yang si Rich terkeluar. sia jawap "ohh... yaka?" dia tekejut. dia bilang sia nda macam las yer. kalau las yer, sampai buring urang tu sia cerita. sekarang macam nda minat lansung. sia bukan nda minat bah. tapi sia pinya konsentrasi terbagi bah sikarang. sia lebih suka dengan world cup more than AF. bukan sia nda mo sukung urang sindri. tapi well, since las yer, yang macam sumting fishy pinya keputusan, sia macam tawar ati uda mo ikut. dulilah... sia pray yang Velvet sama Lotter do well lah... i'll meet u nanti...

hmm... sia pun tidak tau apa lai mo tulis... i miss her... macam yang bertahun tidak jumpa. dei, sabaron pendeh... sia men-men pakai keyboard lagu si topbinai Jason Jack Bullah - Id Kaandaman (or kahandaman). Siuk ni lagu. i hope lagu ni akan menjadi kesukaan ramai jugalah in da future. Happy to work together with you!

P/S: Dear, nda juga sia jajal. nda juga sia pigi men krita di bukit tu... ahaks

1 Comment

Karangan SPM (Versi bingung gila)

Blog: Kebaikan dan Keburukan

sebenarnya sia nda tau bah apa yang mo ditulis sini ni. kadang² buli bikin blur jugak lah. sia ni men antam jak menulis. infact dari dulu lai since sia ada blog, mimang sia begini, tidak tau apa yang mo ditulis melainkan sia mimang uda prepare. kalau dulu, sia ada macam satu notebook, tempat sia menulis segala-galanya. sekarang ni moden sudah kaka. dimana-mana ja buli tulis. di komputer, handpon, pda dan sekarang di tenet. macam online diary pla. dulu takut kunu bila kana baca dia pinya diary, tapi sekarang men invite lai urang pigi baca. tapi kalau di tenet besanya yang kana tulis tu bukan lah sensitif sangat. kebanyakan pun pasal daily life, thoughts and everything. tidak lah dia tulis macam nie "semalam sia berkissing sama boyfren sia." wakakakaka. kes naya juga tu.

ada juga urang guna blog ni untuk mo promote produk, service or apa ja yang dia buli promote. which is a very good marketing strategies, for those yang buat ni untuk biznes. ada juga artist yang guna blog untuk promote hasil seni dia. blog is a new kind of promoting matter since dia accessable (macam mana mo spell ni, tapi macam suda ada kan) dari mana-mana saja. even urang guna hanpon pun buli xs dari fon dia, given tu blog provider ada kasi tu service. wei a gud idea actually. just imagine yang kita ble xs kita pinya blog dengan hanya guna hanfon! tidak payah pigi login pigi tenet lai. cool. (Blogspot, u ppl should consider this!) ada juga urang yang buat blog untuk promote komuniti dia. this is gud akculi, since kita nda buli depend sama goverment untuk buat semua nie. secara nda lansung kita buli bantu mempromosikan ni budaya kita. ni bukan menggalakkan perkauman. lucily di Malaysia, tidak lah ada sia dengar ada bentuk perkauman. kalau ada pun mungkin jumlah dia nda lah banyak.

satu kelebihan blog ni, ppl bleh komen apa yang si poster tulis. say kalau ada artist yang try promote product dia tru blog, ppl or dia pinya fans buli bagi komen, apa yang dia pikir tentang produk tu artist. this is gud juga sebab, kalau mo harap tu artist always turun padang untuk jumpa peminat, nda juga buli sebab mana tau tu artis ada komitmen len yang lebih penting? bukan sia cakap fans tu nda penting ah... kalau yang guna blog untuk meluahkan rasa hati dia or maybe sebarang masalah dia, urang yang bagi komen tu mungkin buli membantu, atleast maybe membaca and bagi pandangan dia. sekurang-kurangnya tu penulis blog tau yang bukan dia sama masalah dia saja yang ada dalam dunia ni. ramai lai urang.

macam mana hebat blog sekali pun, ada juga urang yang suka menyalagunakan ni blog. yalah, tenet kan. teda sepa yang care (maybe) tentang apa yang dia buat. ada urang guna blog untuk menghentam seseorang. dia post lah sumting yang buli jatuhkan tu urang. kadang-kadang dia akan tulis fitnah, hasutan untuk kasi kena orang len. sia nda tau kalau fitnah melalui tenet ni termaktub dalam undang-undang siber Malaysia kah tidak. kalau ko fitnah urang di luar, or what we called "black-mail" mimang kana saman juta-juta. Ahaks... slama sia mengonline kan diri ni, ada jugalah yang sia terjumpa blog yang macam nie. dedicate untuk fitnah, hasut, kasi buruk urang. but jumlah dia kecil ja lah. tapi bukan penulis blog ja yang kasi salah guna ni blog nie. kadang-kadang pembaca pun pandai juga menyalagunakan ni blog. derang besanyanya pigi tulis di komen, hentam tu penulis blog pula. kalau dia hentam besa, tidak apa juga kali. tapi ni dengan maki yang... adeh.. no komen lah. benda ni yang sia slalu jumpa. mo trace? bukan senang. tapi kalau ada hacker yang hebat di sini Malaysia nie, sia rasa within 1 hour mimang buli tau uda sepa culprits dia tu.

okaylah. panjang uda juga sia tulis. boring juga kamu baca ni nanti. apa yang sia mo cuba cakap disini, majoriti blog yang sia jumpa ialah blog yang memberi inormasi berguna kepada smua urang. bukan semua blog yang mengajar kearah yang tidak bagus. infact sia belum lai jumpa blog yang ajar urang buat keja yang tidak berfaedah, kecuali satu dulu. dia ajar urang menagih dadah. but i think blog tu uda kana banned juga kali. pembaca blog pun bukan semuanya tau cakap kutur, hentam and watever. kebanyakan pembaca ni mimang ada atleast pendidikan asas, and dalam pendidikan asas tu misti dia kana ajar etika jugak. sia agree yang tenet is a free site, where ppl can owez talk almost everything yang dia suka without urang ble halang. tapi wat if dia yang kena cakap macam tu, kena hentam or watever, apa dia rasa? oren? ahaks...

conclusion dia, takde maknenyer... blog ni sekadar informasi, promoting tools yang free, dan mudah untuk digunakan. so gunakan dengan bijak. sekian dan trima kasih

KaDuS Bilang:
Dei, macam sia rasa mengarang untuk kertas dua Bahasa Melayu form 5 oh. tajuk dia, kebaikan dan keburukan Blog. Wakakakakak... kalau macam ni lah cara sia tulis, adeh kompom pangkat 9 or sia pinya BM. Apapun ni sebagai hiburan dikala duka saja. Wakakaka... sebenarnya sia cuma mo tulis ini saja bah "sebenarnya sia nda tau bah apa yang mo ditulis sini ni. kadang² buli bikin blur jugak lah. sia ni men antam jak menulis. infact dari dulu lai since sia ada blog, mimang sia begini, tidak tau apa yang mo ditulis melainkan sia mimang uda prepare.". tapi ntah macam mana buli dapat idea untuk tulis yang len pasal blog. Wakakakakaka... Bah ciao!!!

2 Comments

Gagaran utak

What a weekend. Sia tidak pandai describe lai. A very bloody bz pinya eekend. Kunu-kunu Kaamatan di Kg sia kemarin. Macam yang sia uda crita before, sia mengurus semua persembahan pentas including koir, selingan dan sugandoi. SUGANDOI yang buat sia pening! Kalau diikutkan, semua sugandoi ni berjalan dengan lancar, cuma ada minor hiccup lah sikit. Kalau diikutkan, seprti yang derang (AJK Induk) mo, buat sedang-sedang saja tu Sugandoi. Peringkat kampung saja, apalah saja, according to them. But sia pnya nature, sia nda suka buat benda ala kadar. Memandangkan ni first benda sia buat di kg, i wanna make a very good impression sama yang senior-senior tu. Adeh... Went smooth, given yang sia dengan kawan sia saturang ja yang fully bergerak (Glenn Michael), sebab yang AJK lain ada yang bz, ada yang ikut nyanyi, ada yang ikut unduks.

Panas juga, kemrin. Mandi peluh sia. Udalah pakai baju Buludu. Pakai buka jak sia kemarin tu. Tah kenapa matahari tlampau panas kemarin. Koirlah acara permulaan. Sebelum tu Ucapan dari YB Don (Donald Mojuntin) sama YB Philip Lasimbang. Suda tu Piboian Hiing (Lihing), Hinava (Kadazandusun version of sushi) and Pinasakan (sup ikan) Tavasi! Tapi ndada chan sia merasa. Adeh.
Then sia pinya sugandoi menyusul. Judges sia buli dikatakan klas. Sia menampilkan penyanyi veteren, penyanyi baru and producer RTM. Dadi sia (Veteren), Esther Appolonius (baru) Minami Andiuni (Produser RTM). So mimang class lah sugandoi nie. Skor pengadilan pun sia pakai sugandoi peringkat negeri pinya. Okay lah smua. Wakakak... Ada sia nyanyi, ada jugak lah... Walaupun sia nda "fit" kalau nyanyi kemarin, sal masi paning lai. Tapi dapat juga sia bawa lagu yang agak mencabar bagi sia... Rati Piisaan. Siuk ni lagu. Kena btul sia bawa time kaamatan. Mimang first time sia bawa lagu nie... For the first time juga sia men keyboard untuk juara sugandoi. Nda pernah ni men keyboard di khalayak ramai. Mimang sia nda pandai men bah. Pandai men chord jak, tapi kalau solo, mimang sia nda pandai. Chord pakai tangan kiri n solo pakai tangan kanan.

Hmmm... semalam sia tlampau penat, balik jam 8 uda. sia x terpigi Dinner with FAF pinya member. lambat uda gogds ada offer mo pigi ambil, tapi sia yang bilang tidak payah. Sebab jam lapan uda tu. lambat uda... wekekekekeke...

Sekarang sia masi bingung. for ur all pinya information, sia blum dapat rest yang betul² pinya rest sejak 1st May 2006. Sia nda tau bila sia buli dapat rest ni. masi banyak yang sia pikir. masi banyak yang mo di buat. masi paning... harap dapatlah rest skjp. Sia dapat tidur di rumah satu ari pun sia bersyukur uda... Bah babai

1 Comment

Inda tau uda nie

Hah! Sia ingat sia buli rest uda kunu after kaamatan. Tinguk-tinguk, dei masi juga bz. Tapi nda lah sebz dulu lah. Hmmm, apa sia mo buat? Kemarin sia pigi tempat si Boni Mosios, pigi tulung-tulung derang packed itu CD. Boring bah sia di rumah kemarin. Sebelum pigi sana sia Ada kerja part time yang sia buat. Kalau diikut lai kemarin is sia pinya Classmate (ex) punya wedding. Nama dia si Carol Mijol. Sia nda dapat hadir, sebab sia tlampau sibuk ni. Carol!!!, Siou... Sia betul-betul minta sori. Sepatutnya juga ada Sukan sempena kaamatan di kampung kemarin. Smua nda dapat attend. Dui

Today, sepatutnya sia kena bawa oleh derang c Ronald mo pigi sana timpoluon, Babagon. Ada kaamatan kunu situ, Dei... Sekali, awal pagi kana suru turun pigi kampung, ada emergency. Nda payah sia cakap apalah. Then tidak sempat inform derang. Dui...

Next Few days, Sia punya sugandoi mo urus. Sia dengan hepinya memasukkan semua 12 peserta pigi Final. Ahaks.. Bestnya! And, sia kena start kasi buat full reharsel lah nie. Benci sia oh. Tapi urang sudah suru, buat saja lah. Lagi pun mimang keminatan sia. And thats explain kenapa sia jarang dapat online uda! Final dia 11 orang! dari umur 10 tahun sampai lah ke 47 tahun! Yeah...

Okay, sekarang sia sedang sibuk memainkan diri dengan lagu si tampasak (Jason) Id Kahandaman. Sia teda copy tu lagu but sia ada dengar dulu. Sia cuba ingat balik ja dia punya melody. Pakai keyboard. Ni lagu memang best dari segi melody dia... Congrats Bro, for coming up with this brilliant song. Will be eargly Await ur next song! Ahaks...
Time kaamatan di kampung of coz lah ada juga mo pok silap mo menyanyi. Sia pun... Wekekekeke. Kalau dulu time kaamatan di kampung, dua lagu saja yang "wajip" sia mo nyanyi. Lagu bapa sia (Kada Pinsinduo, Kada Poninduo) or lagu Jestie Alexius (Kosorou Koh Poh Nangku Doho). Tapi ni kali sia mo buat kelainan. Sia mo nyanyi Lagu baru! Yeah. Lagu Freddy Komeng, Tambalut Kalangadan. Sebenarnya sia nda slalu dengar lagu nie, tapi sia mo try juga bawa. Kalau nda lagu Ateng, Norubat Piginawaan. Yeah!!! Urang dikampung sebenarnya agak asing dengan lagu si Freddy ni bah, tapi bila derang dengar derang mimang suka tu lagu. (Melody jak bukan Vokal). Wish me luck!

Oh yah, before sia ilang lagi, sia mo wish Congrats sama tampasak a.k.a. Jason JB sebab dapat keja jadi Lecturer di Unitar! You Deserved it Bro!
Next, To sumandak, yang akan mula practikal di sana Audit firm di KK (tidak ingat nama), All The best Dear!
Trus sama si Yan, Siou, Sia terlalu bz skrg ni. Line DG pun nda menentu. Ko faham juga bah kan.
And to All KE Member, Jaga kamurang, i'll be back!!! Yeah!!!

Ciao!!!

5 Comments

Wonderfull Kaamatan... (Hai meh)

Dei... Bulan anam uda. nda sadar. Penat gila sia dari 29hb May til last nite 31th May. Akculi, sia mula sibuk dari 1hb Mei lai bah. Ahaks. Sampailah sekarang. Harap nda sudah berapa (Although masi ada wedding and kaamatan) yang sia kena attend. Dui.
30 & 31, sia spend di KDCA with sumandak and Jason. Sampai malam (except for Jason). Gosh, yang 30th panas betul. Matahari dia btul-btul gila memancar... adei. Tapi dapat juga round-round lah. Tapi bila 31, mula-mula panas, sekali ujan. Lebat lai tu. Ada satu masa tepaksa kami stay di Khemah facing tu main stage diluar for about 2 hrs. Kami mo juga jalan-jalan (sia lebih prefer jalan-jalan dari berdiri) tapi tulah ujan. si sumandak inda mo bejalan kalau ujan kunu... wekekekeke... Itu yang 31 of may.

Yang 30th yang best... akhirnya dapat juga sia dengar si Sumandak nyanyi. Pertama dia nyanyi lagu Langadon (by Ben J. Majanau & Betcy Michael of Pusakag 3). Lagu ni lagu duet, so dia nyanyi sama si Jason. Tapi sayang derang tidak dapat kasi abis tu lagu sal teputus karan... dei. Kami pi jalan-jalan lai, then balik. But this time sia pula yang kana suruh. So sia minta derang kasih men lagu Tupus Montok Dika (Denis Gais & Jenillin Jenn of Pusakag 2). Mimang fevret song gia. So sia "paksa" lai si sumandak, duet sama sia. Ahaks... Hmmm... Ramai cakap okay sa nyanyi, tapi sia masi nda konfiden. Misti ada yang flat sikit especially yang low note tu... nga tidak tau sepa yang sia buli tanya time tu. Wekekekeke... Apapun mimang hepi gila sia. Oh Yan for y'all pnya information, semua ni berlaku di booth Pusakag!

Kalau ikut, mimang teda apa-apa yang spesel sana lah. Ni tahun sia nda teminum pun di mana-mana booth, tidak seperti las year. "Kana Curfew" gia. Nga siok juga. Yang 30th pun teminum nga satu tin ja, tu pun courtesy si Jason. TQ tompinai! Nampak juga few of my friends, cousins and ada yang sia kenal taoi lupa nama... wakakakaka... lawak. Although, kalau diikut mimang best, tapi sia masi rasa penat jugak. Tapi tidak apalah... atleast sia dapat enjoy sia pinya hari disana... wekekeke... Sekarang mo concertrate sugandoi di kampung lai... and some few things yang mo kana buat. Adei... Harap selesai smua sebelum mula World Cup!

Bah, nanti sambung!

6 Comments

Gia?? Part 2

Apa sia mo cakap? ya sia tau sia jarang update ni blog uda. Besalah skrg time kaamatan, sana-sini sibuk. Kepada pengunjung KaDuS Entertainment, sia bagi pihak admin btul-btul minta maaf sebab teda update, kecuali beberapa pic yang dimasukkan di sana. Terlalu banyak aktiviti yang terpaksa di jalankan bah. Masing-masing ada plan. Yang buat kami sibuk gila tu, time konsert Nikki & Felix bila tiga-tiga admin terlibat secara lansung dalam menjayakan konsert tu. Since web KE merupakan Laman Web Rasmi Informasi Konsert itu, then kami terpaksa bertugas jugak on that day kaka... Ahaks...

Yesterday hari yang sia betul-betul rasa diri sia ni tuyu-tuyu. Yalah, the day before, on Thursday, si kidit call, yang dia mo jumpa ada benda urgent dia mo bagi tau. the last time dia cakap begini serius is bila dia mo suruh sia nyanyi masa Kaamatan di Monsopiad, which sia perform dengan amat teruk sekali! Nda payahlah sia cakap macam mana teruk dia. Yang sia buli cakap AMAT TERUK SEKALI! Tidak payah juga sia cakap apa sebab dia, coz sia nda mo urang cakap ada jak alasan. So dalam pikiran sia antara dua. Dia suruh nyanyi, or dia minta Tolong. Sekali bila sia pigi jumpa, dia cakap yang dia mo sia jadi pengadil untuk pertandingan karaoke kanak-kanak. WHAT!! JUDGE!!! Adeh... tekejut juga, tapi bila dia bagi tau yang ini request si Boni Mosios, sia accept saja.

Bisuk dia, sia (26/05/06) sia pigilah sana around jam 2. Tapi acara belum start. Sia dapat tau selain sia, yang jadi juri ialah MAX, IVYE ALEXANDRA and WINNIE KUNTIP. Tapi si IVYE ma si WINNIE tidak dapat datang. So terpaksala si BONI ambil alih, sekaligus jadi ketua juri. Pertandingan tu berjalan dengan amat lancar sekali. Akculi, gagaran juga sia bila dapat tau yang julah peserta ialah 34 Orang. Banyaknya, dalam ati sia. Gagaran bukan pasal takut tapi, nanti sia stress pasal telampau ramai peserta. Sekali tinguk tinggal 9 peserta saja. 2 Kategori Sek Menengah ang 7 Kategori Sek. Rendah. Hepi trus sia! So bila uda mula, sia ada stail pemarkahan sia sindri. Frankly speaking ada dua yang sia nampak ada bakat besar, kalau kana guide/polish, mimang buli jadi penghibur pinya. Satu dari sek menengah, satu dari sek. Rendah. Overall sia paling impress sama yang sek. menengah. Nama dia pun pelik. Izruain kah apa tu. Vocal power dia mimang class pinya. Sia di pahamkan dia baru form 3 or brapa, sia lupa. Dia nyanyi lagu Nirmala. Stail nyanyi mimang macam Siti, tapi pakai vocal tersendiri. Yang dari sekolah rendah tu, sia lupa nama dia. Nyanyi lagu Gemilang. Vocal power dia ada, tapi sayang persembahan yang buat dia kalah. Bagi sia semua peserta uda bagi yang terbaik. Ada juga sia nampak yang ada bakat, tapi mo kana kasih tunggu matang skit luks, plus mo gilap. Tugas parent dan keluarga tu. Secara keseluruhan smua okay. Kecuali satu! bukan sia mo kasih malu dia or mo pandang rendah sama dia lah. Sia tau yang sia pun bukan bagus juga kalau mo menyanyi, tapi ini... Adeh...

Nama dia... tidak payah sia cakap nama dia lah. Sia masih ingat lai tu nama dia. Susah sia mo buang dari kepala sia. Dia nyanyi satu lagu yang pemes... tapi adeh... bukan nyanyi, tapi baca. Terus terang sia cakap, kalau begitu bagus ikut pertandingan syair or baca sajak. Bukan sia mo kasi malu, tapi adeh... sorrylah sama sepa yang terbaca. Sia cuba mo cari mana yang sia buli bagi dia markah. Kalau ikut betul, tekana lai pengadil profesional, mimang tidak kana kasi markah lansung tu. Silap-silap kana suruh stop nyanyi tu. Tapi kami nda juga sampai ati mo buat macam tu. To tell you the truth, sia tidak nampak di mana yang sia buli kasih markah. Tempo mimang out, sebab dia membaca, bukan menyanyi. Vocal, sia nda dengar, sedangkan tu speaker, begitu pinya besar depan sia. Persembahan, adalah sikit. Tapi berdiri jak. Trus terang sia cakap, sia nda pernah jumpa begini, selama sia tinguk budak menyanyi. Kalau budak sek. menengah yang buat macam tu, mimang sia trus suruh stop tu...

Time stress tu, sia dapat kejutan yang tidak sia sangkakan. Selepas tu pertandingan selesai, sumandak sia tiba-tiba datang pi sana. Hepi trus sia nampak dia. Mimang nda kana rancang smua ni. Dia cuma bagitau si kidit ja. Tupun kunu mo kasi suprise... well i'm suprise. Really suprise! TQ dear... tapi derang inda lama... akculi derang dari sana Hyatt, pi urus Kazen derang yang bertanding di peringkat negeri nanti time unduk ngadau. Hmmm... Once again TQ dear for the suprise.

Malam tu, sia pigi mengurus tu Sugandoi sia di kampung. Todays turnout masih low, cuma ada few yang barulah, datang untuk prektis. One of them is sia pinya saingan masa sugandoi di sini tahun 1999. Time tu sia cuma dapat numbur 3. Tapi sebenarnya kami kana buyuk bah. Dia ikut balik, after sia kasi tau dia supaya ikut. Sia mimang nda mo ikut nie tahun. Bila sia dapat tau masih ramai lai yang tidak mo pigi prektis, perasan sudah terrer lah tu kali, sia trus cakap sama AJK sia yang sia nda peduli kalau derang yang mo ikut, ada masalah dalam mo cari tune, key bila time semi-final. Sia tidak mo dengar keluhan cakap teda prektis, sedangkan cukup masa yang sia bagi. 2 Minggu is more then enough! Sugandoi peringkat daerah Penampang pinya latihan untuk semi-final pun cuima 1 hari jak. Tu pun limit dia 2 kali try jak. So teda alasan tidak sedia, tidak cukup prektis. PAduli lah sia...

Wokey lah... ni ari, sia tidak banyak urusan. cuma petang tu sia mo pi men bula. Alah acara tahunan kaamatan di kampung sia bah. team Kahwin vs team Bujang. Sia pinya team??? Off coz lah Bujang! Yang tunang tu anak bulan. Mana-mana jak buli masuk... ahaks... inda bah... tunang buli consider bujang lah... Sia lama nda men bula nie. Last sia men competitive soccer is 2004. Di Tenghilan. Ada pertandingan. Kalau friendly, last yer. Lawan kilang barangan yang dimiliki oleh urang Korea di stadium Penampang. So y'all ble guess lah sebahagian pemain derang urang apa! Ahaks... Ngam juga. Kasut sia pun berhabuk uda. Lama nda rasa rumput. Mo kasi rasa juga. Jangka masa sia men, konfem kurang 10 minit. Sebab sia nda fit!!! Yeahhh...

Dei panjang uda sia melalut ni... Boring kamurang baca ni. (Bagus kalau kana baca) wakakakakakaka... Bah.. Take Care.... oH YAH... SEBELUM SIA LUPA, SIA MO UCAPKAN, KOTOBIAN TADAU TAGAZO DO KAAMATAN 2006 KUMAA TOINSANAN IH NOKOTOMBUHUI DOITI BLOG (talaat) KU ITI. AHANSAN ZOU DO ATATAMIS KOU NGAVII OM KADA OINDAMAN DO ARAMAI TIH, TU KOUMBAK DO KOHIDASAN DIOZU! NGA BULI NOGI DO TIIM-TIIM LAH... ARAMAI TIE!!! MITABANG MONGOMOT KOVOSIAN!!!

Leave a comment

Future Project Kunu

Last week, from 15hb May to 21hb May, kira minggu sia yang paling bikin stress, tensen and buat sia tuyu-tuyu. orang pun ble guess napa. Tapi yang sebenarnya sia happy juga. At least tidak juga sia duduk diam, menunggu panggilan untuk wat freelance job sia yang satu tu. Well, sementara menunggu dapat kerja tetap, sia ada buat freelance job and to tell u the truth mimang susah mo idup dengan keja ni. TidaK semewah dulu. Bah, sabaron nopo do ginawo bilang urang tu.

Sia ada few plan yang sia mo buat dalam masa terdekat nie. Sia harap bulilah jalan. kalau tidak, sia pun inda tau lagi. Kalau teda aral melintang kah membingkuk kah, mimang jalan juga semua tu. wekekekeke... Some of them are...

1. Buat final preparation untuk sia punya sugandoi di kampung.
- Biar pun kaamatan kami bulan 6, tapi sia rasa macam tidak best kalau sia nda buat awal-awal. Since kana bagi kepercayaan untuk kasih jalan ni sugandoi, sia mo buat yang terbaik. Tidak mo alang-alang. Sepa yang pena keja sama sia or with me, mimang tau perangai sia. No such things as alang-alang. Sa paling pantang dengar ni ayat, "Alah, kita buat macam besa ja bah. Di kampung saja, bukan daerah atau negeri pun..." No way jose. Kalau mo suruh sia buat macam begitu, bagus jan buat. Kita buat pertandingan moginum jak...

2. Buat meeting KaDuS Entertainment
- Sebenarnya semua admin KE ada disini uda. Memang sia mo buat meeting lai. Since banyak uda "peluang" yang kami nampak sepanjang bulan 5 nie. Nga, since bulan lima ni belum abis, semua sia tinguk masih BZ dengan aktiviti masing-masing. Apa buli buat. So terpaksa bersabar ja kamurang. I promise, as soon as semua ni selesai, kita akan jumpa untuk meeting!

3. Prepare Orang untuk Rekording
- Ni yang sia paling malas. Ari tu sebenarnya sia uda dapat satu urang penyanyi untuk join kami pi rekording di RTM. Tapi dia buat hal. So sia terpaksa cari penyanyi len and terpaksa buat lagu baru. Kalau satu ja tidak apalah. Ni 2 buah lagu? Dei... Bikin paning. Luckily sia uda jumpa satu penyanyi. Actually she's a new talent under my management. So sia rasa sia kena bagi dia kepercayaan. Kena lai ajar dia cakap kadazan. Adei. Cabaran

4. Prepare lagu untuk diri sindri.
- Pecaya kah tidak, tinggal few weeks lai, sia mo record lagu uda, tapi satu lagu pun belum prepare. Melody uda siaplah, but kalau bilang lirik, dei, masih hangkang. Tapi nda pa. Ada juga yang tulung sia tu nanti. Haraplah...

5. Update Web KE
- Ni yang sia paling lemah.... Walaupun sudah kana agree yang sia as one of the admin, akan buat banyak kerja luar, tapi sia macam berat ati mo kasih biar buss gogds buat saturang. si sumandak although dia buli buat, tapi dia lebih kepada grafik design. Bro Jason pla, dia ada plan dia sindri and dia mengurus apa-apa yang berkaitan dengan legal di KE. So sia kena bantu juga. So sia sedang berfikir untuk tambah bahan dalam web KE. Minta maaf lah sebab dalam bulan lima ni, kami cakap banyak bahan, but kurang juga coz smua admin sibuk dengan either agenda sendiri or bersama (tpi personal tidak masuk ah)

6. Prektis Tahan tidur malam untuk World Cup!
- Ni kira aktiviti yang kurang sihat nie. Sebab tidak mo tidur. Adei, apa buli buat. Ni ja satu-satunya kegilaan sia selain music. Imagine time naik gunung, sia buli sms kazen sia untuk minta tau keputusan game Man. Utd. Bila dia cakap menang, tambah lah semangat sia mo naik. Tapi time mendaki dari Timpohon pigi Laban Rata lah. Mimang susah sia mo idup tanpa bula. Sia pandai mencari berita tu. Sia nda kira tu. Since World Cup ni kali banyak game awal pagi (jam 1am - 4am) makanya sia kena prektis tidak tidur lah.

7. Sign & Manage tu Budak-budak dancer
- Ada yang tau ada yang tidak tau. Sia ada dance group. Tapi sia nda ikut menarila. Lama nda menari bah. Tapi bila sia manage derang untuk menari bersama nikki time konsert tu ari, sia nampak derang ada talent. Besar sekali talent, dan amat sayang kalau sia kasi lepas macam begitu saja. Bincang sama Lead Choreographer derang time tu, Ganda, dia agree untuk tulung manage and ajar ni budak-budak dance move yang baru. Ahaks... So tinguk ja lah perkembangan...

8. my sumandak!
- ekekekekeke... sia pun nda tau apa yang sia patut cakap. nga apa yang pasti is sia mo start a new life. Buka buku baru. Tidak mo pikir yang lama lai. pikir pun bikin sakit ati saja. uda ada depan mata, then take care ma dia betul-betul, bukan mo men-men. kali masi mimpi lai sia rasa. ahaks...

KaDuS Bilang:
Nilah apa yang sia mo buat dalam beberapa minggu akan datang kalau teda aral melingkuk! Haraplah... ahaks... Sebenarnya masih banyak lai bah, nga tidak begitu besar lah. Ada juga yang besar nga nantilah sia cakap. Oh ya, sepa yang ada lagu tapi teda penyanyi, hulurlah... wekekeke... Belum prepare lagu bah... ahaks...

8 Comments

Finally Found (KaDus & sumandak)

Sia nda tau mo cakap macam mana actually. Okaylah gini saja. Daripada sia simpan and urang kurik-kurik trus buat spekulasi yang tidak bagus, better sia konfess saja di sini. bukan lah mo cari publisiti murahan or pok silap pemes, tapi better sia nda tambirang kan. Slama ni ramai urang buat spekulasi antara sia sama sumandak, which kami deny habis-habisan. Tapi tah lah napa tiba-tiba, smua tu feeling timbul tanpa sia sedar.




So we've decided to give ourself a chance, to share our love together! Adeh jiwang jugak ayat sia ni. Ahaks... apapun, ni ja yang sia buli cakap, i love her with all my heart! yeah!!!

The Earth, The Sun, The Rain (Color Me Badd)

When I was lost, I could not see
All the beauty and wonder, wrapping around me.
I was alone, dreaming of you
Oh I could not imagine this dream coming true.
So much joy now, in all that I touch
You make me feel everything so much.

I will love you for the earth at my feet.
I will love you for the sun in the sky.
I will love you for the falling rain, oh oh oh oh
I will love you for the heart that could break.
I will love you for the dreams that we share.
I will love you for the falling rain, oh oh oh oh

Face in the wind, tears from my eyes
Baby, where have you been?
But I was, always, waiting for you. (oh baby)
To pull back the door.
To take me by the hand and lead me through.
This whole world was a stranger to me. (stranger to me)
Now you have opened my heart to everything.

Like a whisper in a dream,
you walk softly into my life
with love and sweet emotion
and as I gaze into your eyes
I see the beauty that God has created.
And I love you girl,
Now and Forever...

Oh, yeah, baby...hey,hey,baby,nah nah nah
Repeat Chorus
Oh Oh Oh, baby, yeah

This Is For You, sumandak!!!!

KaDuS Bilang:
ni kali sia tia tau mo cakap apa... sia blur, sia tuyu² sia tia tau... yang sia tau dia sama sia sekarang... Pray for us... Tom... mana uda ko...? jadi apa ko mo buat sekarang???

5 Comments

At Last I'm Free (Not Really)

Hoolllaaa..... Semalam selesai uda konsert yang betul-betul buat sia stress gila! Yalah first tym sia involve DIRECTLY dalam ni konsert, dari segi pengurusan. Now i know, bukan senang sebenarnya menguruskan sesuatu benda, apa lai macam konsert nie. Lucily all the committee member saling memahami antara satu sama lain. Kalau nda rusak...

Sia nemau crita pasal konsert semalam (sebab sia nda tinguk betul). Almost all the time sia di backstage ja, mengurus tu adik-adik sia (dance grup) sama si Ateng sama si Winnie Kuntip. Dei, first time juga sia jumpa si Nazwa Naslie. Kiut, basar mata dia. Dia nyanyi pun power! My dance grup, Well, derang memang perform ALL OUT! Enjoy sangat tinguk derang menari. Hasil usaha selama 3 minggu, akhirnya membuahkan hasil juga. Nda rugi usaha kamirang. TQ juga sama si GANDA sebab betul-betul mo menolong sia. Juga kepada si sumandak yang sanggup berpanas, dan berhujan semata-mata mo memastikan semua berjalan lancar! Ahaks...

Kalau mo cakap penat tu, mimang sia amat penat. Tu sia admit. Sepatutnya sia mo tidur sampai petang daa ni ari, tapi ntah tebangun juga awal. Turun lah sia pi cari soto sama si kidit. Apa ble buat. Buring. Well, its a very excellent weeks ni minggu. Ada satu benda yang betul-betul buat sia happy! Really happy... But at the moment, sia diam-diam luks lah... wakakakaka.

Ntah bila lai sia akan sibuk macam ni. Looking foward juga, and i was planning sumting yang macam ni untuk Kadus Entertainment. Hurrah...

Well sebelum sia lupa, sia mo wish semua pengunjung blog sia ni, Kotobian Tadau Tagazao Do Kaamatan 2006!! Mitabang Mogovit Kovosian!!! Enjoy!!!

Leave a comment

Gia???

Mana sia mo start? Okay... Lately, tentu kamurang notice yang sia lama nda update ni blog sia... what to do. BZ 4 Ur information, ni kalilah sia terasa macam mana terlibat secara terus dalam penganjuran konsert. Yess i am one of the committe for Nikki n Felix Concert. Mo cakap stress, mimang stress gila lah. Blum sia pernah rasa stress yang begini. Sampaikan banyak kerja len pun sia terpaksa kasih tunda. Bah what to do jugak kan. Sekarang ni taim kaamatan. So of coz di kampung pun ada kaamatan. Tapi kaamatan kami tertinggal bas bah. Bulan anam. Ada juga kerja sia di kampung. Sia Pengerusi Sugandoi. Sia nda buli ikut uda.. so derang kasi naik sia jadi chairman. Apa buli buatlah. Ikut ja arahan urang atasan. Tapi yang paling penting sia mo kasih naik bah ni muzik Kadus. Itu ja tujuan utama sia. Bah kamurang yang tinggal diarea² kg sia, datanglah kaamatan kami. Pada 11hb Jun 2006 di balai raya (sekarang ada cafe) kg babah bunduon!

A very big thanks sama si ganda, dia sanggup tulung sia koreograp tu dance grup sia. Then kepada Si sumandak yang sponser kek sama tu budak² kemarin. Eh... nantilah sia sambung nie...

1 Comment

Konsert Felix & Nikki

Hello, Sori lah lambat betul teda respon and update. Been sooooooooo BZ at the moment. Sekarang sia mo update tentang konsert Nikki & Felix di KDCA. Info adalah seperti berikut!!!

Tarikh: 20 Mei 2006
Tempat: Hongkod Koisaan (KDCA)
Masa: 7.30pm - 11.00pm
Tiket: RM100, RM50 dan RM20


Tiket-tiket boleh didapati dari:
0168021500 [Marc]
0168411757 [Ron]
0128285876 [gogds]
0198957308 [Carol]
0195384525 [Tina]

-Selain dari Felix dan Nikki, beberapa orang artis KaDus juga akan turut memeriahkan konsert
-Artis KaDus yang turut serta memeriahkan konsert ialah Ateng dan Winnie Kuntip

Beberapa artis tempatan lain jugak kemungkinan besar akan menjayakan konsert ini.
Untuk keterangan lanjut, sila hubungi nombor yang tertera diatas atau layari Laman Web Informasi Rasmi Konsert ini di http://www.kadusmusic.com

Datang Jangan tak Datang!!!

KaDuS Bilang:
Lama uda mo tunggu nikki perform. Mo tinguk juga dia dari daka. Bah sepa yang berminat mo dapatkan tiket awal... sila call sia or call number di atas. Kalau ada yang mo tulung jual, sia buli kasi komisen sama kamurang!!! Yeah!!!

Leave a comment

Another Day Gone By

Sebenarnya sia lama uda mo update daa ini page. Kira awal minggu ni lagi. Tapi tiba-tiba ada "kesusahan" di kampung. My Grandmother (Moing sia pinya adik) passed away. Jadi macam susah sikitlah perasaan sia mo update ni page. Ni pun men curi-curi jak. Pok ada masa...
Dalam satu minggu ni banyak kejadian. Mostly yang sodih lah. Nga tidak apa lah. Okay untuk brief update ni, sia mo cakap beberapa perkara ni...

1. Page Kadus Entertainment uda ada dia pinya domain name sindri. iaitu www.kadusmusic.com. Tetapi URL lama masih buli dipakai iaitu http://kadusmusic.tambalut.com. Bah jan lupa melawat!!!

2. Sia ingin mengucapkan happy besday sama ni dua urang. Yang pertama is gogds. Kira belated lah. Dia menyambut besday dia pada 19hb April 2006 yang lalu. Nga Happy Besday Buss!. Seterusnya kepada si Mary Guntala, Happy besday ni ari, 21 April 2006!

Om setakat ni itu saja yang sia buli update sama kamu. Bah, kita jumpa masa Dinner Sama Felix... sepa yang pigilah!!! wekekekekeke

KaDuS Bilang:
Sia ada try-try tambah beberapa lagu guna Radio Blog! ekekekeke... Sia kasih list lah ah...
1. Romou-Romou Matoku - Vera Albert (Pusakag 3)
2. Ika Noh Songulun - Sekar Madusa
3. Bababg Hinonggo Koh - Dawirondu OST (Macam ada problem ni lagu nie...)
4. Id Pomuhandaman Ya - Oliver George Mool
5. Davelynn - Herris Yutui

Enjoy The Song... Nanti sia tambah lai...

2 Comments

Jumpa Admin KE

Akhirnya smua admin KE (KaDuS Entertainment) berjumpa kemarin untuk berbincang tentang perancangan yang akan dijalankan oleh KE dimasa terdekat dan masa akan datang. Akhirnya berjumpa juga sia dengan si sumandak@Davelynn (yang Ayu, Tapi Jajal dan Lawak). Lengkap sudah kaka perjumpaan pertama admin di KE bila sia, sumandak dan gogds(buss) berjumpa. Kami miting kaka di sana Sugarbun Beverly Hills. Kami janji around 11.30. gogds pi ambil sia (tq buss) di donggongon and si sumandak datang dalam 15minit kemudian...

First Impression pasal si sumandak? Wakakaka... muka dia macam kawan tadika sia. Nama dia Pamela! Mimang sia pernah nampak jugak si sumandak ni before. Di sana Frenster, YM, forum, blog dia, flickrs dia and ada satu kali, web cam. Tapi tulah, ingat-ingat lupa jak. Wakakakaka... time dia datang, sia tinguk macam pendiam jak (dia bilang kalau dia diam dia berfikir). Malu-malu kaka. Sia nampak jak dia datang trus sia pigi jauh sikit duduk. Bab dia mo tandang sama kodut sia. Tapi teda juga. Lama-lama baru dia mula kasi keluar jajal dia... Wakakaka. Apapun, it's nice meeting her after almost three year kenal melalui tenet! Ahaks..

The meeting (malas bah mo panggil meeting, more like diskusi) went smooth tanpa sebarang gangguan. Hasilnya, we agree on some very important thing, such as the logo, and future activities. Sambil tu sempat lai si gogds ambil pic... wekekekeke. oh yah gogds ditemani oleh isterinya, c tugou! ahaks... The diskusi session last for almost 3 hours. We went tu apai's (Andrew Poninting) home to meet with up and coming singers, Esther Appolonius. Adalah crita-crita sikit and do some "unofficial" photoshot! The photo maybe akan kelihatan di KE web dalam few days. Then ada juga urang yang trip ambil pic dalam studio. wakakaka. Si sumandaklah... sama sia... wakakakaka...

Kami bergerak around 4.30 gitu and went to send sumandak at Beverly Hills (where her dad pick her up), then gogds sent me to donggongon (tq again buss). Ujan lai tu... sekejap lebat-sekejap tia. but luckily sia nda kana ujan. Then i meet with my sista (adik angkat) to discuss about the Sugandoi. Last almost 6 sumting. then pulang....deiii At last sia kana ujan jugak... Wakakakakaka.

KaDuS Bilang:
Tukoi... basar noh ma mata si sumandak. Macam podii duok...wakakakaka. Mimang jajal gila lah ni urang nie... Ada satu past time diskusi tu, brabis dia tandang sia. Kenapa tu ah mandak...? Wakakaka.. Then... plan kami si gogds... eh nda payah crita lah...wakakakaka.... Apapun TQ very much for datang and diskus about KE ni. Makasi banyak²! Tapi lawaklah... Wakakakakaka!

18 Comments

VClip Numa-Numa Yang Pemes!

Pernah kamu dingar lagu Numa-Numa tu... yang maiyahiii... maiyahoooo tu...? Mimang ada original VC dia, tapi ni ada ciptaan kreatif dari Student MMU. Sia tau ramai yang uda tinguk ni, tapi kepada yang belum tinguk... bah tinguklah...



ENJOY!

KaDuS Bilang:
First, Sori kepada tuan pinya vclip ni sebab kasi masuk ni VClip kamurang di Blog sia ni tanpa kebenaran kamu... Sebenarnya sia amat suka tinguk VClip kamurang nie... Coolll Lah!
Ni bukti ni... kalau btul-btul mo buat sumting yang kreatif, anytime jak. Bagi sia ni vclip mimang FUNNY and ada unsur kreatif! sayang derang nda kasi abis satu VClip trus... Kalau nda... uish... Mimang meletup ni...
Bilang kawan si Sumandak @ BIBILANUT, muka yang pakai singlet di belakang tu macam felix... sama kah??? komen sindri... yeah!!!

1 Comment

Dinner With Felix Agus

RAIKAN MAKAN MALAM ANDA BERSAMA FELIX AGUS
Date: 24 April 2006 (Isnin)
Time: 7:00-11:30pm
Venue: Tang Dynasty Hotel, Kota Kinabalu
Dress Code: Formal
Fees: RM 100 (VIP) * Limited to 3 tables only
RM 50 (Biasa)

Dateline of payment: * Before 17 April 2006

There are interesting activities with exciting prizes to be won on that night so come join us and have fun.
For more details and booking of seats, kindly contact:

PelangiSenja: 012-8331906
gogds: 012-8285876
Zurainah: 016-8406648
kiloy: 0198957308

or visits: Official FAFC Websites

.:TERHAD KEPADA AHLI FAFC SAJA:.


Pengerusi Penganjur
Makan Malam Bersama Felix Agus

KaDuS Bilang:
Hehe... slalu ni kan kalau dinner or aktiviti, tidak semua ahli FAFC dapat join, especially yang dari Sabah. Sekarang lah masa dia untuk mo join. Bah kepada ahli FAFC yang berminat mo pigi ni Dinner... buli lah kontek number di atas. Kalau malu, kontek sia saja. Sia ada beberapa keping tiket berharga RM50. ada empat keping tiket yang di depan, maksud sia, baris selepas meja VIP.
Bagi sia RM50 tidak bilang berat sangat kalau di ikut standard dinner. Besa dinner, satu mija mo ribu-ribu... ni kira okaylah ni... trus berpeluang beramah mesra sama si Felix dengan dekat lai... Bah apa tunggu.. sikit lai tiket yang tinggal mati...

Tempat sia uda kana buking, tapi belum bayar... sia nda kira, sepa yang bayar dulu, itu yang sia akan layan... ahaks...

Kesian c YAN sama SUMANDAK. Tidak dapat pigi...

Leave a comment

Tahniah Pn. Rita John!

Ni kira macam ndada kepentingan dia untuk sia kasih masuk ni crita sini, but saja lah... Okay lah... sia mo mengambil kesempatan untuk mengucapkan TAHNIAH kepada Pn. Rita John kerana telah dipilih sebagai Pengerusi JKKK kampung sia, pada pemilihan semalam. Pn. Rita telah memperolehi sebanyak 114 undi berbanding dengan pencabar terdekat, iaitu En. Fredoline Morris Sipaji dengan 88 undi. Diharapakan Pn. Rita John akan dapat menjalankan tugas dengan penuh tanggungjawap terhadap penduduk kampung yang telah memilih beliau. Sekali lagi tahniah.

KaDuS Bilang:
Ahaks... ni mo crita lah pasal pengundian semalam. Yalah, kalau dalam undian mesti ada had umurkan. So semalam untuk pemilihan JKKK, had umur yang dibenarkan ialah 18 tahun keatas. Tapi ada juga beberapa "kanak-kanak" di sana balairaya, belari-lari men bubut. Ahaks...
Ada juga undi rusak lah semalam. Tapi ada 3 undi rusak/meragukan yang sia rasa funny. Ada saturang dia pigi sain ja sana kertas undi. Ada lai pigi tulis nama derang. Kalau saturang tidak apa lah, ini dua... pi tulis nama saja. Sekali sia dapat tau, mabuk gia derang nie... adeh. Ada yang tulis 1 dan 2. (dalam pengundian ni, tulis numbur calon saja). Macam-macam. SEpa sia undi? Well undi anda adalah rahsia! ahaks... That's all...

2 Comments

Next Stuff To Hi-Lite

Kalau diikutkan dengan keadaan, sia mimang agak bz sekarang nie... amat bz. Tapi sempat juga pok silap sini. Well... sia masi teda tau apa yang sia mo tulis dalam ni site. Tapi nda pa. Sia tiba² dapat idea. Sia mo wat crita tentang kawan-kawan sia. Bah since sia ted aidea kan... so sia kira mo buat story tentang sia punya kawan yang sia kana kasi kanal time form 3 lagi. nama dia si MARY J. WILLIAM. Kita preview pic dia ah... ni sia "ambil tanpa kebenaran" dari dia pinya frenster.


Okay... Tunggu jak update sia kio... Ahaks...

KaDuS Bilang:
Welll... Lea (Mary) ahaks... sia mo tinguk macam mana reaksi ko... nda akan tukar plan nie... ni bukan sal our deal before... saja bah... sia dapat idea pun bila sia besms sama ko malam tu! yeah!!!!

To Davelynn @ Sumandak, ko pun ada nama baru. Bibilanut. Sia akan tunggu ko pinya kedatangan, dan kodut ko. Sia dan "kawan-kawan" sia. Tu Butod, gonggok dan buhangkut!!! Yeah!!!

2 Comments