HandPhone and Sekolah

Sia pasti kamurang ada juga baca newspaper, dalam beberapa hari kebelakangan nie... tertarik ginawo sia bila terbaca satu news yang mengatakan, Pelajar sekolah (kecuali sekolah rendah) dibenarkan membawa handphone ke sekolah. Hmm... Teringat masa sia sekolah dulu. Sia bukan pernah ada hp kecuali kalau mum sia pigi outstation, baru kana kasi pigang. Then nda pernah pun sia bawa pigi sekolah kecuali, ada satu kali, masa latihan persembahan majlis perpisahan. Tu pun nda sia on. Sebab ada kawan yang bawa hp pigi school, kana tangkap masa spotcheck. Dulu, fon yang besa nampak, yang macam NEC, Nokia, Motorolla (yang besar bikin umban anjing derang bilang tu.) Sekarang makin canggih... kecil dan bergaya... eceh..
Balik sama ni topic, sia akculi nda lah berapa terkejut bila dapat tau yang buli sudah bawa hp pi school. Daripada apa yang sia tau, mimang buli bawa but ada guidelines yang kena ikut lah. Masih juga tertakluk kepada undang² sekolah. Contohnya, yang sia ingat:
1. Time class tidak buli on (Mistilah tidak buli on)
2. Time Kokum, Sukan etc, tidak buli on
3. Hanya buli on time rehat and lepas skul.
4. Buli on di bilik guru kalau terpaksa (Emergency case)
(Ni jak yang sia ingat....)

Hmm... Bila tinguk macam siok juga. Kenapalah derang nda buat peraturan macam ni time sia sikul dulu...? Tapi ada kah dengan guideline di atas, kita bleh elak student dari on derang punya hp time kelas? Sedangkan time sia di kolej pun, macam tambirang jak urang kasih on hp dia... nda tau lah kalau budak² skul nie? InCase Of emergency maybe hp mimang berbaloi, coz kita buli trus kontek parents or penjaga sekiranya ada apa² masalah pelajar disekolah. Yalah mana tau line sekolah tu sibuk, then mo cepat paksa kol guna hp.

Sia nda mo komen banyak. Apa kata anda...? Sia cuma mara sal derang nda kasi implement ni peraturan dari dulu time sia sikul... ekekekekeke

Bookmark the permalink.

4 Responses to HandPhone and Sekolah

YaN said...

hi marc..

na ini juga jadi topik kami di mija makan samalam baa..deii napa la time sa sikul dulu teda peraturan masam nie?..

nga,walaupun tiak dibenarkan,kawan sia tapuk2 juga bawa handphone p sikul. sa diam sija sabap siputing gia.peduli da,kana tangkap tu da nya pasal la.

huhu suka hati la pelajar sikarang tu.Nga apa yang sia rasa la.. Kes sikulah yang terbaru yang bakal popular ialah :

*Kes kecurian hp <-- matai la lau nda pandai jaga.Sa nasihatkan,bawa la hp anda selalu walau di mana sija.Kekeke sa sakap masam nie sebap sa 2 kali suda kehilangan hp... silaka ikan masin!!!

apa2 pun,sa jilos o jaman adi sa sikarang nie..ndada lai la alasan sa tiak beli da hp.dei..

madpie said...

gatang² tawadak marc ko bilang tu anak bikin topup henset... kalau mcm ni abislah cikgu² semua. kalau merotan tu murid, trus kana call tu ibubapa..

hp 2nd hand said...

sya mau p skul balik lah ni...saja mau tayang hp sya..kekek

KaDuS said...

Wakakakaka... ari empat nie (18hb Jan) kerajaan akan umum keputusan... sia rasa ada sudah student yang bawa tu hp pi skull ahaks...